Ook in Ghanese parlement moest leger tussenkomen na onrust

 ©  AFP

Bron: BELGA

Het Ghanese regeringsleger is in de nacht van woensdag op donderdag moeten tussenkomen in het parlement nadat het tot schermutselingen was gekomen tussen parlementsleden van de regeringspartij en van de oppositie. In Ghana werden vorige maand spannende presidents- en parlementsverkiezingen gehouden, en donderdag/vandaag wordt het nieuwe parlement er geïnstalleerd. Woensdag werd er gestemd over het voorzitterschap van de Kamer, een zitting die live op de nationale tv werd uitgezonden.

De chaos ontstond nadat een parlementslid van de meerderheid een urne met daarin de stembrieven voor het kamervoorzitterschap probeerde te stelen.

Een parlementslid van oppositiepartij National Democratic Congress (NDC) kan zich niet vinden in de tussenkomst van het leger. “We protesteerden tegen de diefstal van de urne, maar we waren niet gewelddadig”, aldus Kwame Twumasi Ampofo.

Het Ghanese parlement telt, na de verkiezingen van december, even veel leden van regeringspartij New Patriotic Party (NPP) als van de NDC: elk hebben ze 137 zetels. Daarnaast is er één onafhankelijke kandidaat verkozen. NPP verloor zwaar bij die verkiezingen, en NDC ging er hard op vooruit.

Na een beslissing van het gerecht werd een oppostielid echter woensdag geschorst, waardoor de NPP nu één zetel meer heeft dan de NDC. Volgens parlementsleden van de regeringspartij is de stemming van woensdag daardoor onregelmatig verlopen.

Donderdag wordt niet alleen het nieuwe parlement geïnstalleerd, daarnaast wordt president Nana Akufo-Addo ingezworen voor een tweede termijn.

De bijzonder spannende stembusgang in Ghana verliep over het algemeen kalm, maar John Dramani Mahama, presidentskandidaat voor de oppositie, maakte eind december bekend dat hij het resultaat betwist voor het Hooggerechtshof.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten