De Borlées trokken in volle coronacrisis naar “veilig” Zuid-Afrika voor stage: “Er was geen alternatief”

Jacques Borlée heeft in een bijdrage bij La Dernière Heure uitgelegd waarom hij zijn equipe in volle coronacrisis naar Zuid-Afrika vloog voor een trainingskamp.

Vincent Van GenechtenBron: La Dernière Heure

Reizen is niet verboden, maar er gelden overal ter wereld allerhande regels om het coronavirus in te dijken. Zoals quarantaines, bijvoorbeeld. Maar toch stapten de broers Borlée samen met onder anderen Hanne Claes en Camille Laus het vliegtuig op naar Zuid-Afrika.

“Ik ben momenteel in Stellenbosch met mijn groep atleten”, aldus Jacques Borlée. “Een bestemming die we verkozen hebben boven Tenerife, waar we in november zaten. De gezondheidssituatie is momenteel zeer complex, zeker qua stages. Maar we zitten in een olympisch jaar en dus was er geen alternatief. We moeten buiten kunnen lopen en specifieke trainingen kunnen doen.”

Daarvoor nam hij eerst contact op met de Nederlandse atletiekbond, die ook een stage plande in Stellenbosch met onder andere loopster Lisanne de Wit.

“Ik zei: als de Nederlanders gaan, dan wij ook”, klinkt het bij Borlée. “En mijn contacten in Zuid-Afrika stelden mij gerust dat de situatie redelijk onder controle is. Onze reis verliep ook gestructureerd. Enkel op het vliegtuig zelf leek het risico een beetje aanwezig. Ik voel me hier bijna veiliger als thuis.”

Borlée spreekt van “een klein paradijs” wanneer hij het over Stellenbosch heeft. “Maar geloof me. Onze atleten zijn hier niet op vakantie. Dit is een belangrijk moment in de voorbereiding. Er wordt niet uitgegaan of iets gaan eten. We hebben vanalles mee, van spelletjes tot tablets. De atleten blijven op locatie een hele maand lang.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten