Belgische WorldTour-ploegen trainen op Spaanse stage in groepen van maximaal zes renners

Foto: BELGA

De drie Belgische WorldTourploegen houden hun januari-kamp aan de Costa Blanca, maar ook daar in de regio van Valencia zijn de maatregelen strenger geworden: er mag maximaal met zes renners samen worden getraind.

Deceuninck – Quick Step begon gisteren het tweede trainingskamp in een hotel in Altea waar geen andere klanten dan werknemers van Patrick Lefevere zijn. “Op onze Colombiaan Hodeg na die het land niet buiten kan, zijn alle renners daar”, zegt de ploegmanager. “Niet alle personeelsleden zijn mee. Zij die er in december bij waren, zijn er nu niet. De ploeg leeft in bubbels van zes. Met altijd dezelfde zes aan tafel, dezelfde zes samen op training. Niemand mag zomaar naar het buffet en eten uitscheppen. We volgen strict de regels om besmettingen te vermijden. Zo worden we elke week getest.”

Bij Lotto-Soudal worden de renners zelfs onderverdeeld in drie hotels: de sprinters slapen in Oliva, de klimmers in Denia en de eendagscoureurs in Javea. “Er zijn telkens slechts twee ploegleiders bij”, weet perswoordvoerder Philippe Maertens. “De drie groepen komen met elkaar op geen enkel moment in contact. Op drie renners na zijn ze er vanaf vandaag allemaal. De Brit Matthew Holmes en de Australiër Harry Sweeny kunnen het land niet uit en onze Pool Kamil Malecki ligt nog altijd met een complexe bekkenbreuk in het ziekenhuis.”

Intermarché – Wanty Gobert trekt vanaf zondag naar Benidorm. “Naar het hotel waar we de jongste drie jaar gingen, maar nu met de zekerheid dat er geen andere hotelgasten zijn”, aldus woordvoerder Maxime Segers. “Ook bij ons gelden dezelfde strikte hygiënische regels per zes en mag ook niemand het hotel verlaten, tenzij om per zes te gaan trainen. Want dat is de nieuwe maatregel die de regio Valencia uitvaardigde tot minstens 31 januari.” Of de veldrijders Quinten Hermans of Corné van Kessel ook de ploegstage meemaken, is afhankelijk van het resultaat van het Overlegcomité van vandaag. “We willen zeker zijn dat ze bij terugkeer kunnen blijven trainen en crossen. Anders blijven ze beter thuis.” (hc)

Door Hugo Coorevits
AANGERADEN