“Megabodies” zoomen nog beter in op kleinste eiwitten

 
Bron: BELGA

VIB-VUB centrum voor Structurele Biologie heeft een verbeterde technologie met “megabodies” ontwikkeld om nog beter te kunnen inzoomen op de kleinste menselijke eiwitten. De introductie van de nieuwe megabodies -een nieuw type synthetische antistoffen- kan leiden tot ontdekkingen voor betere geneesmiddelen en vaccins.

Dankzij de megabodies konden onderzoekers van VIB-VUB eerder al blootleggen hoe gekende geneesmiddelen als Xanax en Valium connecties maken met eiwitten, de bouwstenen van elke levende cel. Daardoor kunnen bijwerkingen beter aangepakt worden. Het doel van de megabodies is namelijk om in de zoektocht naar nieuwe medicijnen te dienen als een gids die het inzoomen op eiwitten vergemakkelijkt.

De verbeterde megabodies maken het nu mogelijk om de resolutie van cryo-elektronenmicroscopie (cryo-EM) te vergroten bij de reconstructies van eiwitten.

Drie belangrijke hindernissen werden hiervoor overwonnen. De grote en stijve megabodies vormen nu één geheel met de kleinste eiwitten en genereren zo grotere deeltjes die beter zichtbaar zijn onder de microscoop. De megabodies laten de eiwitten bewegen, zodat de deeltjes vanuit elke hoek kunnen gefotografeerd worden. En ze vergrendelen eiwitten, zodat ze in één functionele toestand bekeken kunnen worden. Die drie verbeteringen kunnen nu de weg vrijmaken naar het vinden van nieuwe en betere geneesmiddelen.

“VIB werkt actief samen met de industrie en stelt zijn cryo-EM toolbox ten dienste van bedrijven, zodat ze nieuwe en meer doeltreffende medicijnen kunnen ontwikkelen op basis van een exacte eiwitstructuur via een combinatie van state-of-the-art technologieën”, vertelt Tim Van Acker, Business Development Manager bij VIB.

LEES OOK

Nu in het nieuws