Kersvers papa Wout van Aert gaat vol vertrouwen naar BK veldrijden (en hoopt voor WK te kunnen trainen in Spanje)

Foto: BELGA

Zal de geboorte van Georges voor zondag invloed hebben op Wout van Aert? Dat is de hamvraag van het BK veldrijden. “Alles verliep naar wens en de mindere training deze week werd ingecalculeerd. Hij zal er klaar voor zijn”, geeft ploegleider Jan Boven duidelijk antwoord. Allen pech kan Van Aert van een vierde titel houden.

Maandag werd Wout van Aert voor het eerst papa. Echtgenote Sarah schonk het leven aan een flinke zoon: Georges. Een bewogen week, zo net voor de nationale titelstrijd in Meulebeke. Jumbo-Visma-ploegleider Jan Boven is er nochtans gerust op. “Ik heb contact gehad met Wout en hij is uiteraard enorm blij. Alles is prima verlopen en zowel de baby als Sarah zijn gezond. Hij zal met een grote glimlach aan de start staan.”

Van Aert bracht veel tijd door in de materniteit maar zat toch iedere dag op de fiets: buiten of op de rollen. “Daar hadden we vooraf rekening mee gehouden”, zegt Boven. “Hij heeft de vorige weken hard getraind. Zodat hij het deze week wat rustiger aan kon doen. Dit alles in samenspraak met coach Marc Lamberts. De periode tot Hulst was best pittig, met stevige trainingen en crossen. Dit was allemaal ingecalculeerd. Hij trainde met een doel. Of hij er zondag al vruchten van zal plukken? Hopelijk, maar ook de weken erna.”

Het mag zondag niet mislopen. “De geboorte blijft een speciale beleving”, weet Boven. “Of hij er extra motivatie uit zal putten, dat weet ik niet. Het zou mooi zijn om de zege meteen aan zijn baby te kunnen opdragen. Dat zorgt niet voor extra druk, hij is het trouwens gewoon om favoriet te zijn. En een topper staat er wanneer hij er moet staan.”

Naar Mol en Alicante

Het BK is een groot doel, maar het WK in Oostende drie weken later is dat ook. “Daarom is het de bedoeling dat Wout tussendoor nog naar Spanje trekt, in de buurt van Alicante, naar de ploegstage van de wegrenners van Jumbo-Visma. Misschien pikt hij nog de Zilvermeercross in Mol mee (zaterdag 16 januari) en vertrekt hij meteen daarna voor een weekje. Maar we willen eerst duidelijkheid: mag het of niet? In principe moeten professionele sporters niet in quarantaine.”

Van Aert moet op vrijdag 22 januari al terug in het land zijn, want een week voor het WK staan twee duels met Mathieu van der Poel op het programma. Op zaterdag in Hamme en een dag later in de slotmanche van de Wereldbeker in Overijse.

Door Werner Bourlez
AANGERADEN