Steile ambities voor Caleb Ewan (Lotto-Soudal) in 2021: “Wil in elke grote ronde een rit winnen”

Foto: BELGA

Lotto-Soudal werkt dezer dagen in Spanje in drie verschillende bubbels aan het wielerseizoen 2021. Een seizoen dat net als het vorige veel vraagtekens kent, maar ook eentje vol ambitie voor kopman Caleb Ewan. “Ik wil in elk van de drie grote ronden een rit winnen.”

De pocketsprinter verblijft momenteel nog in Monaco alvorens zondag of maandag af te reizen naar het Spaanse Oliva omdat het weer in het zuiden van Europa momenteel bijzonder slecht is. Zijn eerdere plannen waren een deelname aan de Tour Down Under in zijn thuisland Australië, maar die wedstrijd werd afgelast. “Ik ben niet blij om de afgelasting uiteraard, maar het geeft me wel een stuk meer tijd om de voorbereiding degelijk te doen”, vertelde de jonge vader van twee via Zoom. “Als je Down Under racet, moet je je voorbereiding altijd een beetje rushen. Aangezien we vorig jaar tot half oktober koersten, zou dat niet ideaal geweest zijn. De vele onzekerheden over het komende wielerseizoen doen me eigenlijk weinig nadenken. Ik heb er ook met de teamgenoten nog niet over gepraat.”

Steile ambities voor Caleb Ewan (Lotto-Soudal) in 2021: “Wil in elke grote ronde een rit winnen”
Half oktober won Ewan nog de Scheldeprijs. Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Lotto-Soudal traint in het zuiden van Spanje in Jávea, Oliva and Denia, zodat respectievelijk de klassieke renners, sprinters en klimmers in een aparte bubbel verblijven. Maar toch zal Ewan, die zichzelf steeds meer als leider van het team wil opwerpen, een pak nieuwe gezichten ontdekken op trainingskamp. Met Andreas Kron, Xandres Vervloesem, Kamil Malecki, Sébastien Grignard, Harry Sweeny, Maxim Van Gils, Viktor Verschaeve, Sylvain Moniquet en Filippo Conca werd een batterij aan youngsters aangetrokken. “Ik volg de beloftencategorie niet goed, dus ik kan je weinig vertellen over hen. Het team onderging inderdaad een verjongingskuur. Maar de winnaar van de Tour is 21 jaar”, riposteert hij met een boutade. “Ik hoop op meer overwinningen voor Lotto-Soudal dit seizoen. Dat ontbrak afgelopen jaar, maar het is onfair om in zo’n omstandigheden afgerekend te worden op enkel resultaten.”

Renners in fout, nadars niet

Het sprintersgeweld in het peloton is de afgelopen jaren alleen maar sterker geworden, stelt ook de nog altijd maar 26-jarige Ewan vast. “Dit moet één van de lastigste periodes in de geschiedenis van het wielrennen zijn voor een sprinter. Er zijn steeds meer lastige wedstrijden met een ‘punchy’ finish en als je dan nog eens mag sprinten, zijn er overal wel sterke sprinters die je het vuur aan de schenen leggen. Er is veel te doen geweest over de veiligheid van het wielrennen en specifiek de sprinters. Je weet echter waar je aan begint: gevaar is inherent aan de sport. Ik ben echter meer bang van een renner dan van gelijk welke nadar langs de weg. Het zijn meestal renners die fouten maken en valpartijen veroorzaken. Wat niet wegneemt dat je het niet zo veilig mogelijk moet maken. Sprinten elk in een eigen laan? Het slechtst mogelijke idee… Laten we een saaie sprintersetappe in de Tour niet nog saaier maken.”

Steile ambities voor Caleb Ewan (Lotto-Soudal) in 2021: “Wil in elke grote ronde een rit winnen”
De iconische finishfoto van de afgelopen Tour: Ewan won de millimetersprint. Foto: via REUTERS

De discussie over veiligheid opende de deur richting de valpartij in de Ronde van Polen en Dylan Groenewegen. De Nederlander werd negen maanden geschorst door de UCI voor zijn aandeel in de valpartij van Fabio Jakobsen, maar Ewan gelooft niet dat de Groenewegen anders behandeld zal worden bij zijn rentree. “Misschien dat hij wat nerveuzer zal zijn en minder dominant. Maar ik verwacht niet dat hij zal gehinderd worden in het peloton. Ook al besef ik goed genoeg dat niet iedereen hem met open armen zal ontvangen.”

Drie grote ronden

Dat laatste geldt wel voor organisatoren die Ewan op de deelnemerslijst zien. En dat zullen er dit jaar misschien iets minder zijn. Niet omdat de Australiër minder wil racen, maar omdat hij van plan is om de drie grote ronden te rijden. Meer zelfs: hij hoopt in zowel de Giro, de Tour als de Vuelta een rit te winnen. “En laat me duidelijk zijn: ik zeg dit nu vanuit Monaco nog voor ik met het teammanagement heb gesproken over mijn programma (lacht). En misschien denk ik er in de laatste week van de Tour alweer anders over, als ik de fiets niet meer kan zien. Maar dat is wel een doel van mij in 2021. Net als de groene trui, overigens. De Tour biedt dit jaar meer mogelijkheden voor sprinters en dat is een opportuniteit voor mij. Andere jaren hield ik me met die groene strijd niet bezig en mikte ik enkel op etappezeges.”

Mocht Ewan slagen in zijn opzet om in elk van de drie grote ronden een rit te winnen in één kalenderjaar, komt hij in een illuster rijtje. Enkel Miguel Poblet (1956), Pierino Baffi (1958) en Alessandro Petacchi (2003) deden het hem voor.

Steile ambities voor Caleb Ewan (Lotto-Soudal) in 2021: “Wil in elke grote ronde een rit winnen”
Dit zegegebaar in de drie grote ronden in 2021? Foto: EPA-EFE
Door Laurens Van Heuverswijn
AANGERADEN