Wout van Aert in tranen na BK: “Deze titel is voor mijn zoontje en mijn vrouw, merci Sarah!”

Een geëmotioneerde Wout van Aert is de nieuwe Belgische kampioen veldrijden. Een nieuwe papa ook, en dat bracht heel wat emoties mee na de wedstrijd. “Ik heb zes nachten amper geslapen.”

Laurens Van Heuverswijn

LEES OOK. Wout van Aert demonstreert op BK veldrijden in Meulebeke en eert zoontje Georges met duimpje

Het koppel is al jarenlang samen en vierde de liefde afgelopen week met het absolute cadeau in een relatie: een kindje. Georges heet de zoon, en hij was blijkbaar toch een stuk luider ’s nachts dan Wout wou toegeven. “Ik wou het voor de koers niet zeggen, maar ik heb zes nachten amper geslapen. Dat is helemaal niet zo comfortabel zo. Ik wil graag mijn zege opdragen aan mijn zoon Georges en vooral mijn vrouw Sarah. Negen maanden voor gezorgd en deze week… Merci Sarah”, klonk het emotievol.

 

 ©  BELGA

“Ik moet eerlijk zeggen: de vrouw doet het meeste werk bij een zwangerschap. En dat heb ik deze week gezien bij Sarah. Ik heb dagenlang bij haar in het ziekenhuis geslapen. Toeleven naar een kampioenschap was anders deze week. Eerlijk gezegd was ik pas zondagmorgen bezig met het BK, terwijl je daar anders een hele week naartoe leeft. Dat was het grote verschil. Ik had een rustige week, met een paar trainingen. Het is typisch voor een kampioenschap dat men voor de start al de trui wil weggeven, maar dit is het crossland bij uitstek. En dan is zo’n titel nooit simpel.”

WK als volgend hoofddoel

De doelen van Van Aert liggen wel steeds meer op de weg, ondanks al die titels in het veld. “Een Belgische titel is niet zomaar iets, maar het is een prijs die ik al haalde. Daarom liggen de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix iets hoger in mijn schuif momenteel. Ik kijk uit naar het WK in eigen land, in Oostende. Het parcours is op mijn lijf geschreven, dat bewees ik toen er in 2018 al een BK gereden werd en ik makkelijk won.”

Van Aert gaf zelf toe dat hij nu pas weer de betere crosser is geworden. “Dat had natuurlijk met die omstandigheden van de val in de Tour te maken. Maar ik ben op het niveau dat ik wil zijn en dat niveau zal nog verbeteren richting het wereldkampioenschap. Dat is het volgende hoofddoel. Ik heb vanaf de kerstperiode tot het WK enkel de focus op het veldrijden. Daarna maak ik de switch naar het wegwielrennen. Volgende week cross ik in Mol, aangezien dat een zandparcours is en een goede test op het WK. Daarna vertrek ik op groepsstage met de ploeg naar het Spaanse Alicante, althans als ik niet in quarantaine moet. De contractbesprekingen met de ploeg? Ik zit in een luxueuze situatie. Ik had het misschien liever in orde, maar we zijn ermee bezig en het zit wel goed.”

 

 ©  BELGA

Aerts tevreden met koers

“Ik reed een degelijke wedstrijd, want die twintig seconden voorsprong werden niet groter”, vertelde hij achteraf. “Ik kan tevreden zijn met mijn wedstrijd. Ik laat het misschien liggen in het begin van de race, toen Wout en Laurens Sweeck doortrokken. Ik had daar moeten zitten. De start was niet goed de laatste weken, ook nu niet. Ik kijk uit naar het WK in Oostende, al is het bijzonder spijtig dat ik dat niet kan doen met broer Thijs (zijn broer verbrijzelde een vinger tijdens een aanrijding op training, red.). Hij had een selectie voor het WK verdiend. Ik denk dat we voortaan op vrijdag op de rollen trainen”, lachte de grote broer.

Vanthourenhout wordt derde: “Terugkeer was er te veel aan”

Michael Vanthourenhout was na twee minuten eigenlijk al uitgeschakeld voor de titel. “Ik weet niet wat er gebeurde”, gaf hij eerlijk toe. “Wout moest als eerste afstappen en dan volgde een kettingreactie. De fietsen van Eli en ik haakten vervolgens in elkaar. Dat maakte de race meteen heel moeilijk, al is het lastig om zeggen dat ze anders zou geweest zijn. Op zich had ik wel een goede dag, daarom is het zo spijtig dat Wout de wedstrijd zo vroeg kon beslissen.”

De West-Vlaming die tegenwoordig in het Oost-Vlaamse Wetteren woont , werd uiteindelijk derde na een inhaalrace. “Ik wou misschien te snel terugkeren, maar in het begin van de wedstrijd zit alles dicht op elkaar en kan je sneller plaatsjes goed maken. Op het einde was die comeback er te veel aan. Ik ga met een goed gevoel naar het WK in Oostende. Daar vind ik geen parcours voor mij, maar met de conditie zit het uitstekend. Dan weet je maar nooit.”

Lees ook

Nu in het nieuws