Top over biodiversiteit van start in Parijs

Bron © BELGA

(Archiefbeeld) Foto: REUTERS

Frankrijk organiseert vanaf maandag in Parijs de One Planet Summit, een top gewijd aan de biodiversiteit. Doel is om die opnieuw op de internationale agenda te zetten. Deze pandemie illustreert volgens president Emmanuel Macron hoe belangrijk het is om onze ecosystemen te beschermen.

Een dertigtal mensen zal spreken op de top, die voornamelijk digitaal zal plaatsvinden. Het gaat onder anderen om de secretaris-generaal van de VN António Guterres, de Britse kroonprins Charles, Duits bondskanselier Angela Merkel en Brits premier Boris Johnson. Er zullen ook prominenten van buiten Europa het woord nemen.

De top draait rond vier centrale thema’s: de bescherming van terrestrische en mariene ecosystemen, de bevordering van agro-ecologie, de mobilisatie van financiering en het verband tussen ontbossing, behoud van soorten en menselijke gezondheid. Gezien de coronapandemie, die het gevolg is van ziekteoverdracht van vleermuizen op mensen, is dat laatste thema bijzonder actueel.

De Franse president Emmanuel Macron hoopt op de top “de klimaatproblemen en het behoud van de ecosystemen samen te brengen”. Volgens hem “is het behoud van de biodiversiteit onze collectieve levensverzekering”.

Door blg
AANGERADEN