Beethoven, Allez, Chantez!, Gershwin en vele anderen: allemaal voor een prikje en zelfs gratis in uw huiskamer

 © kvg

Kent u dat nummer van de onvolprezen Bruno Deneckere? Where are the smoky bars? Waarin hij vaststelt dat er in de stad 10.000 gitaren zijn, maar geen rokerige kroegen om ze te doen weerklinken. Niet het rookverbod, maar het coronavirus houdt de kroegen en podia dicht en leeg. Maar de Gentse cultuursector recht de rug en gooide zich met verzamelde krachten op het kwaliteitsvol streamen van concerten: van de zaal meteen in uw huiskamer waar u het concert op laptop of televisiescherm kan volgen. En meezingen kan ook: er is deze week de eerste samenzingsessie van 2021 van Allez, Chantez! En het stadsbestuur trakteert op een nieuwjaarsconcert in de totaal vernieuwde zaal van de Bijloke.

Veilig zingen uit volle borst vanuit de huiskamer en ziekenzaalDonderdag 14 januari 20.30 u. Gratis

Het concept van Allez, Chantez! Is voldoende bekend: ongedwongen samen zingen in de Handelsbeurs, onder leiding van twee zangcoaches. Zonder u er zorgen over te maken dat u misschien af en toe een beetje vals zingt. Het kan dus even niet, want wie uit volle borst zingt spuwt de partikels zo maar in het rond. Allez, Chantez! Vond al snel en oplossing voor dat probleem en houdt al geruime tijd online zangsessies: enkel zangcoach, muzikant en enkele technici zijn in de Handelsbeurs, het publiek kan thuis vanuit de veilige bubbel via één klik op een link meezingen. Allez, Chantez! streamt de zangsessie ook naar een aantal ziekenhuizen om er de sfeer wat op te vrolijken.Tickets

Sound of Ghent serveert Merope, BeezNeez en BeethovenVrijdag 15 en zaterdag 16 januari. Online

Sound of Ghent is het platform dat opgericht is door een aantal Gentse cultuurhuizen om ook in coronatijden een podium te kunnen bieden aan artiesten. Liveconcerten zonder publiek, gestreamd naar de huiskamer. 5 euro per concert. Ondertussen is het aantal cultuurhuizen dat aan Sound of Ghent meewerkt al gestegen van 5 naar 9 partners. En het concept blijkt aan te slaan. Een concert van de Gentse band Nordmann vanuit de Handelsbeurs lokte 400 kijkers, en ook bij muziekcentrum De Bijloke kreeg men 430 tickets voor een concert van het Brussels Jazz Orchestra verkocht. Bijna evenveel als een concert met publiek in de zaal. Online kijken wordt dus even het tijdelijke nieuwe normaal.

Deze week is er op vrijdag 15 januari keuze uit een concert van Merope (Litouwse folk met elektronische soundscapes) en instrumentale groove van BeezNeez vanuit de Centrale en een heruitzending van het live opgenomen concert van de vijfde symfonie van Beethoven tijdens het voorbije Gent Festival van Vlaanderen.

Gratis nieuwjaarsconcert in BijlokeZondag 17 januari, Bijloke, 15 uur. Online en AVS

Publiekstrekker deze week wordt ongetwijfeld het nieuwjaarsconcert van de stad Gent. Zondagnamiddag 17 januari speelt het Symfonieorkest Vlaanderen vanaf 15 uur vanuit de totaal vernieuwde zaal van de Bijloke muziek van Gershwin (Porgy and Bess…) aangevuld met klassiekers uit het Amerikaanse songbook, met onder anderen My Way, Fly me to the moon en New York, New York. Gratis mits reserveren om toegang te hebben tot de streaminglink. Dit concert wordt ook rechtstreeks uitgezonden op AVS.

Vijverinstallatie in de PlantentuinLedeganckstraat. Gratis

Momenteel geen sterk onwelriekende geuren van de reuzenaronskelk in de Plantentuin, maar wie dezer dagen de Plantentuin bezoekt kan er in Victoriavijver wel kijken naar een merkwaardige fonteininstallatie van kunstenaar Nicolas Deshayes. De installatie maakt deel uit van het project van Reservoir van het kunstenaarscollectief 019 dat aan Dok Noord gelokaliseerd is, maar nu dus even uitwijkt naar de Plantentuin. Overigens, een bezoek aan de Plantentuin is altijd wel de moeite. En in deze koude en donkere dagen een eenvoudig middeltje om de winterblues op afstand te houden.

Reserveren

Studenten fotografie tonen wat ze kunnenVan woensdag 13 tot en met zondag 17 januari, Zebracomplex

Onder de titel Portfolio tonen de studenten van de opleiding fotografie aan het KISP hun eindwerken aan het publiek. Dat soort tentoonstellingen biedt alvast een kijk in een palet van gevarieerd opkomend talent dat zich nog in alle richtingen kan ontwikkelen. Open op woensdag (10 tot 17 u), donderdag (10 tot 22 u), zaterdag en zondag (10 tot 18 u). Tijdslot reserveren via reservaties@zebrastraat.be

(Her)ontdek hoe Gentenaars in de bres sprongen voor de Joodse bevolking tijdens de Tweede WereldoorlogExpo Uit de lus van de strop. Liberaal archief Liberas. Nog tot en met 29 januari, open alle werkdagen, gratis

75 jaar na de gruwel van de Tweede Wereldoorlog is het zo belangrijk om deze verhalen te blijven vertellen. Marc Verschooris bijt zich al jaren vast in dit thema en concentreerde zich nu op de geschiedenis van Gentenaars die de Joodse bevolking hielpen onderduiken. Hij schreef er een boek over met dezelfde naam als de expo en verzamelde heel wat fotomateriaal. Dit is samen met interviews te zien in Liberas. Koude rillingen bij een affiche van de Stad Gent uit 1941 met ‘maatregelen tegen de Joden’. Je blijft staren naar de foto van Villa Hubain, het Gentse zenuwcentrum van de Gestapo in het Miljoenenkwartier. En je voelt de opwinding bij beelden van de Bevrijding in de volgepakte Vlaanderenstraat. Een expo die elke Gentenaar moet gezien hebben.

Bekijk alvast deze video over de expo:

An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme
Aangeboden door onze partners