Jan Verheyen opgelicht in Spanje: “Het ging om een getal met zes cijfers, de miskoop van mijn leven”

Vanochtend vertelde regisseur Jan Verheyen aan Sven Ornelis en Anke Buckinx op Joe dat hij in Spanje opgelicht werd bij het kopen van een bouwgrond. “Later bleek dat de eigenaar en de makelaar onder één hoedje speelden.”

Beeld je in: een bedrag van zes cijfers uitgeven aan een bouwgrond van elf hectare waar plots niet meer op mag worden gebouwd. Dat is wat regisseur Jan Verheyen jaren geleden overkwam toen hij samen met zijn vrouw Lien in Spanje op huwelijksreis was.

“We zijn getrouwd in een geweldige regio en we besloten er tijdens onze huwelijksreis op zoek te gaan naar een huis. We huurden in de populaire driehoek Málaga - Sevilla - Granada een villa en elke ochtend vertrokken we om huizen te gaan bezoeken. Maar Lien is nogal kieskeurig, niets was goed genoeg. Dus stelde de makelaar voor om naar bouwgronden te kijken”, zegt Verheyen. Niet veel later waren Jan en Lien de gelukkige eigenaars van een grond van elf hectare.

“Stomme Belg”

“Maar een maand later deed die architect wat raar en hij raadde ons aan om toch nog eens goed te checken of alles wel in orde was. Wat bleek: in heel die provincie was er een totale bouwstop afgekondigd, dus ook voor ons stuk grond. Die eigenaar en de makelaar hebben blijkbaar onder één hoedje gespeeld om de grond aan een stomme Belg te verkopen.”

De grond nu doorverkopen blijkt ook niet zo evident: “Intussen mag je er wel op bouwen, maar enkel als het een functionerende boerderij wordt. Maar dat gaat niet, want het is echt een woest stuk grond en boeren hebben het nu al moeilijk genoeg met steun van Europa.” Op de vraag van Anke over de prijs bleef Jan Verheyen vaag, maar hij gaf wel toe dat het “om een getal met zes cijfers” ging.

(lto)

LEES OOK