Michelinsterren uitgereikt: Hof Van Cleve krijgt voor zeventiende keer op rij drie sterren maar prijkt niet meer alleen op podium

Maandag werden de Michelinsterren uitgereikt tijdens een online evenement. Tien restaurants mochten hun eerste ster in ontvangst nemen, twee restaurants kregen een tweede ster en plots zijn er ook twee restaurants met drie sterren in ons land. “Dit is de ultieme droom van een chef-kok.”

De uitreiking vond plaats in Bergen in Wallonië en zag er net iets anders uit dan gewoonlijk. Alle chefs werden opgebeld via Zoom en het publiek kon online alles live mee volgen. Bij aanvang zei de directeur van de Michelingids, Gwendal Poullennec, dat het extreem moeilijke tijden zijn voor de horeca maar dat de chefs duidelijk hun talent behouden. “We willen talenten naar voren blijven brengen. Daarom blijven we ook dit jaar sterren uitreiken. We zien dat de mensen niets kwijt zijn van hun talent. En we hopen dat deze selectie ook de sector zal helpen, ondanks het feit dat de restaurants gesloten zijn”, klonk het.

De grootste winnaars

Michelinsterren uitgereikt: Hof Van Cleve krijgt voor zeventiende keer op rij drie sterren maar prijkt niet meer alleen op podium
Foto: Heikki Verdurme

Zoals verwacht, mocht chef Peter Goossens van het restaurant Hof Van Cleve zijn derde ster behouden. Het is intussen al de zeventiende keer op rij dat Goossens een derde ster krijgt. Een eer die wereldwijd trouwens slechts 130 restaurants te beurt valt.

Maar opmerkelijk is dat Goossens niet de enige was in ons land die een derde ster kreeg. Want ook al waren de restaurants bijna heel 2020 gesloten, toch heeft Michelin aan een nieuw restaurant een derde ster uitgereikt. Het restaurant Zilte uit Antwerpen, van chef Viki Geunes, valt ook in de prijzen. “Zeker in deze bizarre tijden hadden we dat niet verwacht. We dromen ervan heel snel open te gaan. Maar dit is echt de ultieme droom van een chef-kok”, zei Geunes tijdens de uitreiking.

De inspecteurs zijn lovend in hun commentaar over het Antwerpse restaurant. “Een maaltijd daar is een emotionele ervaring met de stad aan je voeten, intiem en elegant. Elk bord is zowel complex als intens. Een echte grootmeester”, klinkt het.

Eén ster

Wereldwijd hebben 3.000 restaurants één ster. Vandaag mochten heel wat Belgische restaurants dat lijstje vervoegen.

* Libertine van chef Dominique Tondeurs uit Erpe in Oost-Vlaanderen. Tondeurs had in een vorig restaurant al een ster, maar krijgt er nu ook eentje voor Libertine.

* Chef Willem Hiele en het gelijknamig restaurant uit Koksijde. Hiele was duidelijk ontroerd toen hij het nieuws hoorde vanuit Costa-Rica.

* Melchior van chef Gilles Melchior uit Tienen. Hij werkte eerder ook al voor het Hof van Cleve.

* Boo Raan,het Thaise restaurant uit Knokke van chef Dokkoon Kapueak . Het was duidelijk een emotioneel moment: de chef barstte in tranen uit.

* L’Envie in Sint-Denijs van chef David Grosdent.

* Le Pré des Oréades met chef Nicolas Bodart uit Luik. “We werken hard, hebben een goed team en goede leveranciers. Dus we zijn zeer blij”, klonk het.

* Lettres Gourmandes met chef Christophe Lambert.

* Bar Bulot in Brugge met chef Pieter Lefevere. Dat is overigens ook de zaak van Gert De Mangeleer van het vroegere driesterrenrestaurant Hertog Jan.

* In Namen valt restaurant Attablez-vous met chef Charles Jeandrain in de prijzen.

* Le Pristine uit Antwerpen met chefs Chris Blom en Thomas d’Hooge. De zaak is van de bekende chef Sergio Herman.

(Lees verder onder de foto)

Michelinsterren uitgereikt: Hof Van Cleve krijgt voor zeventiende keer op rij drie sterren maar prijkt niet meer alleen op podium
Themabeeld Foto: Shutterstock

Twee sterren voor twee zaken

Slechts twee zaken kregen twee sterren. Het gaat onder meer om restaurant Castor uit Beveren, met als chef Maarten Bouckaert. Bouckaert is de voormalige rechterhand van sterrenchef Peter Goossens. “We moeten even bekomen, maar het is echt fantastisch”, zei hij maandag bij de uitreiking.

Ook restaurant Bartholomeus, met chefs Bart Desmidt en Philip Vandamme, krijgt een tweede ster. “Jezelf op je 50 jaar opnieuw heruitvinden, dat is gewoon fantastisch”, klonk het toen ze de prijs mochten ontvangen. Bartholomeus veranderde namelijk van concept en moest een jaartje sluiten wegens verbouwingen. Voordien hadden de chefs ook al twee sterren.

Nieuwe onderscheiding

Voor de traditionele eerste, tweede en derde sterren werden uitgereikt, werd er een nieuwe ster voorgesteld: de “groene ster’. Die wordt uitgereikt aan restaurants die zich inzetten voor duurzame gastronomie. Tien restaurants en hun chefs werden voor het eerst bekroond met zo’n groene Michelinster.

* Humus x Horstense in Elsene, met chef Nicolas Decloedt.

* Vilhjalmur Sigurdarsonvan Souvenir in Gent

* Seppe Nobels van Graanmarkt 13 in Antwerpen

* Arabelle Meirlaen van het gelijknamige restaurant in Marchin

* Kris De roy van Hofke van Bazel in Bazel

* Stefan Jacobs van Hors Champs in Gembloux

* Sang Hoon Degeimbre van L’Air du Temps in Liernu

* Ludovic Vanackere van Atelier de Bossimé in Loyers

* Filip Claeys van De Jonkman in Sint-Kruis

* René Mathieu van La Distillerie in Bourglinster.

Verliezers

Helaas zijn ook heel wat restaurants hun ster kwijtgespeeld. Dertien zaken werden van de lijst geschrapt. De meeste daarvan verloren hun ster wegens sluiting.

Door Laurence Torck
AANGERADEN