Griekenland verlengt legerdienst vanaf mei door conflict met Turkije

Bron © BELGA

Griekse premier Kyriakos Mitsotakis Foto: REUTERS

De legerdienst in Griekenland wordt vanaf mei verlengd van negen naar twaalf maanden. Dat meldt de krant Ta Nea op gezag van het ministerie van Defensie. Het aantal actieve dienstplichtigen en soldaten zal zo stijgen van ongeveer 100.000 naar 133.000. De uitbreiding van de legerdienst komt er door het conflict met Turkije over gas- en olieontginningen in de Egeïsche Zee en het oosten van Middellandse Zee.

Athene beschuldigt Ankara ervan illegaal naar gas en olie te zoeken bij Griekse eilanden, terwijl Turkije beweert in zijn recht te staan. Er zijn meerdere incidenten geweest tussen marineschepen van de buurlanden, die onder internationale druk wel hebben toegezegd rond de tafel te gaan te zitten.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis had de verlenging van de legerdienst in september al aangekondigd, zonder een tijdstip te noemen. De meeste Griekse legereenheden zijn volgens de media onderbemand en Griekenland heeft te kampen met een laag geboortecijfer. Als die trend zich voortzet, zou de Griekse bevolking tegen het einde van het decennium kunnen krimpen van bijna 11 miljoen tot minder dan 10 miljoen.

Vliegtuigen aankopen

Athene plant bovendien om achttien Franse Rafale-gevechtsvliegtuigen aan te kopen. Het parlement keurt de aankoop normaal gezien deze week goed. Ook zouden er nieuwe fregatten en ander militair materiaal aangekocht moeten worden.

Griekenland investeert traditioneel veel in defensie en bleef dat ook doen tijdens de financiële crisis. Volgens de meest recente gegevens van de NAVO geeft Athene 2,58 procent van zijn bruto binnenlands product uit aan militaire uitgaven. Griekenland staat zo op de tweede plaats van de NAVO-lidstaten als het gaat om investeringen in defensie, na de Verenigde Staten.

AANGERADEN