Extreme droogte kan tegen eind 21ste eeuw dubbel zoveel mensen treffen

 
Bron: BELGA

Een internationaal onderzoek onder leiding van Michigan State University in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel heeft aangetoond dat het aantal mensen dat is blootgesteld aan extreme droogte kan verdubbelen tegen het eind van de 21ste eeuw. De klimaatstudie maakt gebruik van simulaties die de invloed van de klimaatverandering op de totale massa water op het land in kaart brengen.

Studies over de toekomstige invloed van het klimaat op de totale opslag van landwater waren tot nu toe zeldzaam. Projecties van droogte zijn namelijk heel moeilijk te bepalen, omwille van de vele manieren om droogte te definiëren: neerslagtekort, hoeveelheid bodemvocht, grondwaterstand, hoeveelheid rivierwater... Om dit toch in kaart te kunnen brengen werd enkele jaren geleden de nieuwe GRACE-satelliet gelanceerd. Deze satelliet kan veranderingen in de totale massa water meten door veranderingen in het zwaartekrachtveld van de aarde in kaart te brengen.

“De resultaten tonen een grote vermindering van de natuurlijke landwateropslag in twee derde van de wereld onder een middelhoog uitstootscenario, vooral in het zuidelijk halfrond. Deze afname wordt grotendeels gedreven door de klimaatverandering”, stelt VUB-klimaatwetenschapper Wim Thiery

De totale massa water, of terrestrische wateropslag (TWS), wordt gezien als de de accumulatie van water in sneeuw en ijs, rivieren, meren en reservoirs, moerassen, bodem en grondwater. Als het waterbeheer niet verandert, zullen in het huidige scenario bijna 500 miljoen mensen meer te kampen krijgen met extreme droogte tegen het eind van de 21ste eeuw. Met minder toegang tot voedsel, meer migratie en meer conflicten tot gevolg.

LEES OOK

Nu in het nieuws