Mads Pedersen: “Jasper kloppen op het WK in Leuven in een sprint met twee? Een zalige gedachte”

Foto: BELGA

Mads Pedersen en Jasper Stuyven leiden ook dit seizoen de ploeg van Trek-Segafredo voor de voorjaarsklassiekers. “We zijn bovendien de beste vrienden, maar ondertussen plagen we elkaar wel al met het WK in Leuven. Ik weet dat Jasper dicht bij de streep leeft en woont, maar hem kloppen in een sprint met twee voor zijn eigen voordeur? Het is een zalige gedachte.”

LEES OOK. Jasper Stuyven droomt van een grote klassieker en zit al met het WK in zijn hoofd: “Finish op 150 meter van mijn ouderlijk huis”

“Die zes uur zullen we elkaars vijand nummer één zijn. Maar vóór en na blijven we dezelfde maten die samen hopen koersen te winnen. Het zou fantastisch zijn om hem daar achter mij te houden. Mijn droomscenario is dat we samen onderweg zijn naar de finish.” Niet dat de ex-wereldkampioen van Harrogate nu al met het WK voortdurend in het achterhoofd zit. “Ik wil er in elke kasseiklassieker staan en bij uitbreiding in elke koers waar ik start. Te beginnen met de Ster van Bessèges en de Ronde van de Algarve als opstap naar het Belgisch openingsweekend. Daarna volgt Parijs-Nice als opstap naar Milaan-Sanremo”, zei de 25-jarige Deen in een Zoom-meeting dinsdagmiddag in Denia waar zijn team het oefenkamp houdt. “Ik wil elke koers betwisten alsof het de laatste van het seizoen is. Alsof het de Ronde van Vlaanderen is die opnieuw een van dé doelen is van dit jaar. Dat is de les die ik van de eerste lockdown onthouden heb. Vandaar dat ik even blij was met ritwinst in de BinckBank Tour als in Gent-Wevelgem. Ik laat niets meer liggen. Elke wedstrijd koers ik afsof het de laatste wedstrijd van het seizoen is.”

“Ik vind het ook tof dat we ongeveer dezelfde kern hebben voor de kasseiklassiekers. Daar word je beter van. Er is enkel mijn beste vriend Jakob Egholm die er als neoprof bij kwam. We zijn nog jong en elk jaar dat we samen rijden, doen we meer ervaring op. Jasper leert nog altijd bij, ik ook, Quinn Simons al zeker en vast die uiteindelijk van de juniores naar de World Tour trok. Quinn is geen Remco Evenepoel. Hij is really special. ”

Normaal seizoen

Pedersen verwacht ondanks de pandemie een redelijk normaal seizoen. “Ach, de coronaregels in Spanje zijn natuurlijk anders dan in Denemarken, maar je wordt ze snel gewoon. We weten bijvoorbeeld altijd aan dezelfde tafel van vier renners. De staf eet op andere tijdstippen. Ik ben al heel blij dat we opnieuw samen zijn. Andere teams hadden al in december een eerste oefenkamp. Wij niet. Ik ben blij dat ik hier ben om over de koersen te praten, de nieuwe gezichten te leren kennen. Veel verschil is er niet, alleen moet iedereen zich meer bewust zijn van zijn eigen verantwoordelijkheid midden deze pandemie. In grote meetings zitten we anderhalve meter uit elkaar om de risico’s op besmettingen te besmetten. Maar eigenlijk zijn dat dingen die we al van vorig jaar gewoon zijn.”

Mads Pedersen: “Jasper kloppen op het WK in Leuven in een sprint met twee? Een zalige gedachte”
Foto: EPA-EFE

Vorig jaar zaten na de lockdown de highlights van de kalender samengepropt in enkele maanden tijd, maar Pedersen gaat ervan uit dat de WorldTour-kalender zal verreden worden op de voorziene data. We zullen wel meer moeten reizen en in bubbels leven en het publiek nog een tijdje zal moeten volgen uitsluitend op televisie, maar het is bewezen dat we ook zo kunnen koersen. Misschien valt er wel links en rechts een koers van de Europese kalender weg omdat de overheid de risico’s te groot acht, of de organisator financieel wat in de problemen is geraakt.”

Klassiekers boven sprintzeges

Naast de kasseiklassiekers mikt Pedersen ook op de Tour de France waar hij vorig jaar in de slotetappe op de Champs-Elysées slechts geklopt werd door Sam Bennett. “Ik heb gezien dat er opnieuw enkele ritten tussen zitten die bij mijn profiel als krachtsprinter zitten. Ik hou van lange sprinten die puur op de kracht worden gespeeld. Ik werk verder op mijn sprint, maar de Vlaamse klassiekers op die stomme kasseien schat ik in deze fase van mijn carrière nog iets belangrijker in dan uitsluitend het najagen van sprintzeges”, aldus de winnaar van Gent-Wevelgem in Flanders Fields. “

Enkele maanden geleden in de Ronde van Vlaanderen kon hij niet meteen op volle oorlogssterkte opereren. “Ik had een blessure aan de hamstrings die ondertussen met rusten is geheeld. Het kwam gewoon door veel te trainen en veel koersen in korte tijd te doen. Zonde dat dit probleempje opdook juist vóór de Ronde van Vlaanderen en niet net erna”, stelde de ex-wereldkampioen die na Harrogate een ‘andere’ renner is geworden. “Vroeger toen ik overkwam, waren er maar één of twee Deense journalisten in mij geïnteresseerd, en vroegen me dan wat ik ontbeten had, en of ik niet te vermoeid de koers was geëindigd. Ondertussen heb ik begrepen dat ook persconferenties en interviews geven een deel van de job is. In het begin vond ik dat lastig en was ik dikwijls pissed. Nu begin ik er zelfs van te genieten. Zolang je maar niet vraagt welk ontbijt ik genomen heb. Het was havermout... (lacht)”

Door Hugo Coorevits
AANGERADEN