Olympische kleppers zoeken de zon op, ondanks reisadvies: “In een olympisch jaar móeten we die keuze maken”

Olympisch kampioene Nafi Thiam in Guadeloupe, de Borlées en co. in Zuid-Afrika. Enkele olympische topatleten zijn ‘op reis’ in tijden waarin dat zo veel mogelijk wordt afgeraden. Ze doen dat niet omdat ze wíllen reizen, wel omdat ze geen tijd willen verliezen voor de Olympische Spelen. “Hier maken we nu eenmaal sneller vooruitgang.”

Hans Jacobs

Nafi Thiam is een goede vriendin van Instagram. Zo leren we bijvoorbeeld dat Anne Zagré, hordesprintster en boezemvriendin van Thiam, graag zingt als ze aan het stuur zit, op weg naar de training in Guadeloupe. Of dat beiden op hun rustdag weleens aan een pittoresk strand vertoeven. Maar vooral: dat er niet zoveel verpozing is, maar dat er vooral keihard wordt getraind. Nog tot eind januari verblijven Thiam, haar coach Roger Lespagnard en Zagré in een van de Franse parels in de Caraïben.

Over naar het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch: hier resideren tot begin februari Belgian Tornados Kevin, Jonathan en Dylan Borlée en Belgian Cheetahs Camille Laus en Hanne Claes.

Buitenlandse reizen zijn niet verboden, maar ze worden wel afgeraden. Zowel Thiam als de Borlées namen hun voorzorgen. Zo trok Thiam naar Guadeloupe wegens de ideale trainingsomstandigheden – begin maar eens in België met speerwerpen in de kou – en bovendien is op het eiland het risico op coronabesmetting gering. Coach Jacques Borlée informeerde zich bij de olympische delegatiedokters hoe hij coronaproof een stage kan organiseren en bij collega’s uit onder meer Nederland. Behalve de gebruikelijke maatregelen – tests, niet met te veel op de piste, mondmaskers waar nodig… – wordt er bijvoorbeeld niet uitgegeten, maar is hun ‘huiskok’ dezelfde die tijdens de Ronde van Frankrijk of de Vuelta in 2020 coronaproof kookte voor de wielerploeg Deceuninck – Quick-Step.

“Een stage organiseren is niet makkelijk en je kunt je vragen stellen bij de noodzaak van een buitenlandse verplaatsing”, zegt Jacques Borlée in zijn column voor La Dernière Heure. “Maar in een olympisch jaar moeten we daarvoor kiezen, er is geen alternatief. Alleen in deze trainingsomstandigheden kunnen we sneller vooruitgang maken.”

Dylan Borlée traint samen met zijn twee Tornado-broers in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch.© Instagram 

Nafi Thiam werkt zich in het zweet in Guadeloupe.  ©  instagram

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten