Dood 23-jarige in commissariaat: agenten pakten defibrillator maar toestel werd niet gebruikt

Ibrahima Barrie overleed in het commissariaat,

De dood van de 23-jarige Ibrahima Barrie in een politiecommissariaat in Brussel-Noord blijft een mysterieuze zaak. De man zou ineengestort zijn na zijn arrestatie zaterdag. De agenten pakten eerst nog een defibrillator die ze voorhanden hadden in een poging om hem te reanimeren, maar uiteindelijk werd het toestel niet gebruikt. Waarom is niet geheel duidelijk.

De jongeman, Belg maar afkomstig uit Sierra Leone, werd zaterdag gearresteerd. Hij was een corona-interventie van de politie aan het filmen gericht tegen een aantal jongeren vlakbij het Noordstation. Toen de agenten op hem toe stapten, zette de jongeman het op een lopen. De agenten konden hem toch vatten, overmeesterden en boeiden hem en namen hem mee naar het commissariaat voor verhoor.

Daar werd de jongeman op een stoel gezet. Maar een seconde later viel hij op de grond en bleef roerloos liggen. De agenten rondom probeerden de jongeman nog te reanimeren. Eén kwam met een defibrillator af, maar uiteindelijk werd er van afgezien om het toestel te gebruiken. Was het defect of niet? Dat bleef gisteren onduidelijk. Vast staat dat er kostbare tijd verstreek alvorens de hulpdiensten ter plekke waren. De jongeman, die volgens onze informatie ook in het bezit was van drie xtc-pillen, overleed uiteindelijk in het ziekenhuis.

Over de defibrillator verklaart de politiezone Brussel-Noord het volgende: “Over de goede al dan niet slechte werking van de defibrillator doen er verschillende versies de ronde. Maar we moeten ons onthouden van commentaar. We hebben de informatie overgemaakt aan het Comité P dat de zaak onderzoekt en het element maakt integraal deel uit van het onderzoek. We willen eraan toevoegen dat onze defibrillatoren regelmatig gecontroleerd worden door onze preventieambtenaar”. Het parket in Brussel wou evenmin commentaar kwijt.

Twee mogelijke verklaringen

De twee versies die circuleren in politiemiddens, gaan van “het toestel is stuk” tot “het toestel mocht niet gebruikt worden”. De tweede versie is minder hallucinant dan op het eerste gezicht lijkt. Alvorens een patiënt elektroshocks krijgt wordt het toestel met elektrodes vastgemaakt aan de patiënt en meet het alle hartfuncties. Daarna geeft het zelf een diagnose op een scherm. Mogelijk was de diagnose “geen shock geïndiceerd”, wat wil zeggen dat er geen shock toegediend kan worden omdat de medische voorwaarden niet vervuld zijn. Mogelijk was er op dat moment nog enige hartslag, bijvoorbeeld.

Zijn familie overweegt een klacht in te dienen tegen de betrokken agenten, zo werd gisteren van de zus vernomen. Vandaag rond vijftien uur zou er ook een demonstratie plaatsvinden door sympathisanten. Ondanks de coronamaatregelen heeft burgemeester Emir Kir van Sint-Joost-ten-Node er toch zijn toestemming voor gegeven. “Mijn gedachten zijn bij de nabestaanden. Het verdriet bij die familie is groot en daarom heb ik toelating gegeven. Maar volgens de afspraken zal alles volgens de Covid-regels verlopen.”

Door Dirk Coosemans
AANGERADEN
Meest recent