Studente ontwerpt genderneutraal kaartspel: “Want waarom is de heer meer waard dan de dame?”

Bron © EditieNL, MSN, AD

Foto: shut

In een standaard kaartspel is de heer meer waard dan de vrouw. “Hartstikke ouderwets”, vindt Indy Mellink. De Nederlandse studente heeft daarom een eigen editie ontworpen: niet met mannen en vrouwen, maar met goud, zilver en brons.

De 23-jarige Indy Mellink uit Den Haag is naar eigen zeggen al van jongs af aan een echte spelletjesfanaat. “Vroeger gingen we altijd lang op vakantie zonder internet en tv”, klinkt het bij EditieNL. “Dan ga je vanzelf spelletjes spelen. Afgelopen zomer was ik kaartspelletjes aan het bedenken voor mijn neven en nichtjes. Terwijl ik hen de regels uitlegde, realiseerde ik me dat ik ze vertelde dat de heer standaard boven de vrouw staat. Ik dacht: “Huh, wat zeg ik nu eigenlijk?” Het kaartspel weerspiegelt de 16de- en 17de-eeuwse klassenmaatschappij. Dat vond ik niet passen in de moderne wereld, waar mannen en vrouwen gelijk zijn.”

Daarop dacht Mellink lang na over een oplossing. “Moest ik gaan voor een koning en een koningin? Maar die zijn altijd wit, dat is óók ongelijkheid. Toen wist ik: ik moet weg bij mensen. Dieren dan? Dat vond ik ook gek, want wie ben ik om te bepalen dat het ene dier meer waard is dan het andere?” Uiteindelijk werd het goud, zilver en brons. “Een superduidelijke oplossing. Iedereen weet dat goud meer waard is dan zilver, en zilver meer dan brons.”

Het initiatief lokt volgens Mellink wisselende reacties uit. “Veel vrouwen vinden het belangrijk”, klinkt het. “Vooral oudere vrouwen die spelen met kinderen en kleinkinderen. Maar er zijn ook veel mensen die er nooit eerder over hebben nagedacht, en die het nut ervan niet inzien.” Maar het gaat volgens haar om een belangrijke stap. “Juist die subtiele vorm van seksisme beïnvloedt mensen, zonder dat ze het echt beseffen. Het zit in je achterhoofd. Ik studeer forensische psychologie en ben me heel erg bewust van dit probleem door de onderzoeken die ik lees en de therapieën die ik geef. Iets ‘kleins’ als dit heeft echt impact.”

Studente ontwerpt genderneutraal kaartspel: “Want waarom is de heer meer waard dan de dame?”
Foto: GSB-playingcards.com
Door jvh
AANGERADEN