Eerste vrouw in bijna 70 jaar dan toch geëxecuteerd door Amerikaanse overheid

 

 ©  EPA-EFE, Belga

In de Verenigde Staten heeft dinsdagnacht dan toch de executie van Lisa Montgomery plaatsgevonden. Het gaat om de eerste federale terechtstelling voor een vrouw in bijna 70 jaar tijd. De 52-jarige Montgomery doodde in 2004 een zwangere vrouw. Een rechter hield de executie maandagavond nog tegen, volgens haar advocaten is de vrouw geestesziek.

jvh

Een rechter meende maandag nog dat Montgomery “zo ver verwijderd is van de realiteit” dat ze het motief voor haar executie rationeel niet kan vatten. Maar een hof van beroep verwierp die beslissing dinsdag, en het Hooggerechtshof sloot zich daar dinsdagavond bij aan.

Montgomery kreeg om middernacht dan ook een dodelijke injectie in een federale gevangenis in Terre-Haute, in de staat Indiana. Ze is de eerste vrouw in bijna 70 jaar die ter dood wordt gebracht door de Amerikaanse federale overheid.

LEES OOK. Voor Lisa Montgomery komt Biden net te laat: enige vrouw op ‘death row’ mogelijk op 12 januari geëxecuteerd, ondanks hevig protest (+)

Montgomery wurgde in 2004 een acht maanden zwangere vrouw, en sneed vervolgens de foetus uit het lichaam. Het kind overleefde dat. De advocaten van de vrouw ontkennen de ernst van de feiten niet, maar stelden dat hun cliënte met ernstige mentale problemen kampte als gevolg van ernstig seksueel misbruik tijdens haar jeugd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten