Winterprik met sneeuw op weg naar Vlaanderen? “Het zal erom spannen”

Themabeeld 

Themabeeld ©  BELGA

In de Ardennen was het al prijs, en donderdag zou ook Vlaanderen zijn deel van de sneeuw kunnen krijgen. “Het zal er om spannen: één graad kan het verschil betekenen tussen wat smeltende sneeuw en een echte winterprik”, aldus Nicolas Roose van NoodweerBenelux.

jvh

LEES OOK. Tel tot vier, kijk niet naar de boom en 14 andere tips: zo raak je zonder problemen met de auto door de eerste sneeuw

“In de loop van de nacht van woensdag op donderdag zal een neerslagzone uit Frankrijk de Belgische grens oversteken”, zegt Roose. “De meeste weersmodellen voorspellen dat daar vooral regen in zit, maar het zou ook kunnen gaan om smeltende sneeuw. Het zal erom spannen: het gaat om een verschil van één graad of het een winterprik of gewoon een buienzone wordt.”

Zelfs als het donderdagochtend niet sneeuwt, krijgt de winter in de loop van de dag nog een nieuwe kans: “Die neerslagzone draait naar verwachting donderdag tussen de middag en de avond weer naar Frankrijk. En dan zou het wel eens om één à drie centimeter sneeuw kunnen gaan, met name in de Vlaamse Ardennen. In de rest van Vlaanderen – op lagere hoogte – lijkt de kans op sneeuw me iets kleiner.”

Ook dit weekend bestaat de kans op een winterprik, aldus Roose. “Met name zaterdag zou er wel eens smeltende sneeuw kunnen vallen. Het wordt dit weekend alvast bitter koud: met moeite 0 tot 3 graden.”

LEES OOK. Van problemen bij het starten tot een vastgevroren slot: met deze tips bereid je je auto voor op de winterprik

bekijk ook

ZO ZIT DAT. Hoe ontstaat sneeuw?

 © Het Nieuwsblad

LEES OOK

Nu in het nieuws