Solvay schrapt 101 jobs in Neder-over-Heembeek, vakbonden “niet verrast”

 

 ©  BELGA

De directie van het Belgische chemiebedrijf Solvay heeft woensdag tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie bekendgemaakt om 101 jobs te schrappen op de site in Neder-over-Heembeek en 15 andere banen te delokaliseren. Dat meldt de christelijke vakbond en Solvay bevestigt het nieuws in een mededeling.

jvhBron: BELGA

Er zullen op de site in Neder-over-Heembeek ook 37 nieuwe banen worden gecreëerd, waardoor het nettoverlies er dus ongeveer 80 jobs bedraagt. Het gaat om medewerkers in ondersteunende functies, zoals HR, ICT, communicatie, financiën, aankoop en industriële, strategische en juridische functies. Op de andere sites in ons land zullen geen banen verdwijnen, bevestigt een woordvoerder. Op de Brusselse site werken 900 mensen. De jobs die gedelokaliseerd worden, worden verplaatst naar andere sites van het bedrijf in België of het buitenland.

Solvay laat weten dat het zijn “business support-activiteiten herbekijkt” in het kader van een strategie die eind 2019 is aangekondigd. “De nieuwe economische realiteit als gevolg van de Covid-19-pandemie heeft de veranderingen versneld”, klinkt het in een mededeling. In het nieuwe bedrijfsmodel zullen bepaalde activiteiten gecentraliseerd worden om de “operationele efficiëntie van de groep te verhogen”. De implementatie van dat model start in het tweede kwartaal van 2021.

Vakbonden “niet verrast”

De beslissing komt voor de Franstalige vakbond CNE niet als een verrassing. “We hebben met mevrouw Ilham Kadri een nieuwe CEO die beslist heeft om een nieuwe strategie op te stellen. Ze wil dubbele jobs vermijden en bepaalde functies centraliseren. Dat streven naar efficiëntie zorgt voor banenverlies”, vertelt vakbondsman Michel Barbuto.

“Het is geen verrassing. We weten dat er in deze sector geregeld een reorganisatie plaatsvindt en met de nieuwe CEO hadden we dit verwacht, doordat ze haar stempel moet drukken op het bedrijf. We hadden hierop al geanticipeerd door verschillende sociale plannen te voorzien”, vertelt Barbuto.

De procedure-Renault is gestart. Die verplicht de werkgever om bij grote herstructureringen sociaal overleg te voeren met de vakbonden. De kalender en de werkgroepen moet nog worden vastgelegd. Solvay is in 64 landen aanwezig en heeft ongeveer 24.000 mensen in dienst.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten