Tsjetsjeense kooivechter krijgt zes jaar cel voor geweld tegen cipiers in Brugse gevangenis

Bron © BELGA

Cipiers Steve Eyland, Jan Sigmans en Ivan Ballegeer werden zwaar toegetakeld door Izyaur Mutaliev. Foto: aft

Brugge -

Een 29-jarige man van Tsjetsjeense origine is in beroep veroordeeld tot zes jaar cel voor opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachten rade op drie cipiers van de Brugse gevangenis. Kooivechter Izyaur M. pleegde de feiten omdat hij overgeplaatst wilde worden. Het openbaar ministerie vorderde acht jaar, maar het hof bevestigde de straf die hij in eerste aanleg had gekregen.

De feiten speelden zich op 24 juli 2019 af op de toenmalige afdeling ‘Hoge Veiligheid’ van de gevangenis van Brugge. Rond 17.30 uur gaf de beklaagde na het douchen uit het niets een vuistslag in het gezicht van een cipier. Ook een tweede cipier werd met een harde klap tegen de grond gewerkt. Het slachtoffer werd bovendien even aan zijn benen over de grond gesleurd. Een derde cipier probeerde tussenbeide te komen, maar ook hij werd onmiddellijk knock-out geslagen. Izyaur M., die kooivechter is, kreeg zes jaar cel, maar ging zelf in beroep om een mildere straf te vragen. “Het was een stille gevangene die het allemaal te veel werd. Hij is ontploft!”, pleitte zijn raadsman. “Hij heeft niet geklopt om weg te geraken, maar hij voelde zich op dat moment in de steek gelaten.”

LEES OOK. “Cipiers dragen de gevolgen voor de rest van hun leven mee” (+)

Izyaur M. werd in het verleden al veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor een gewelddadige overval met ongewild dodelijke afloop in april 2016 in Merksem. Samen met zijn kompanen knevelde hij toen een 62-jarige binnenschipper. Het slachtoffer overleed tijdens de feiten door een hartfalen. De procureur-generaal vond dan ook zes jaar cel te weinig. “Dit gebeurde niet in een blinde razernij. De blik was koud en beredeneerd en de slagen met een chirurgische precisie getimed. Hij wou weg naar een andere gevangenis en daar is hij in geslaagd.”

Volgens de procureur-generaal is de man nog lang niet rijp om vrij te komen, zeker niet gezien zijn strafblad. “Over twintig jaar kan hij eens nadenken wat hij met zijn leven heeft gedaan. Als hij zich al niet in de gevangenis kan gedragen, wat gaat dat zijn als hij vrij komt?” Hij vorderde acht jaar cel.

Maar het hof besloot uiteindelijk dat zes jaar een passende straf is. Hij moet de drie cipiers ook een flinke schadevergoeding betalen.

Door jvh
AANGERADEN