Niet alleen voor kinderen: de balaclava is helemaal terug

Foto: ISOPIX

De balaclava, ook bekend als passe-montagne of bivakmuts, is helemaal terug uit je kindertijd. Bekende ontwerpers en ketens hebben ze in hun collectie, maar de zelfgebreide variant is minstens even hip om je outfit te vervolledigen bij winters weer.

De Belgische ontwerper Raf Simons heeft luchtig gebreide bivakmutsen in zijn lijn. Hij focust op kleurrijke ontwerpen - vaak met twee of meer verschillende soorten wol in - die elke look nostalgisch cool maken. Alsof je grootmoeder ze met volledige toewijding heeft gebreid. Kleurrijk is ook bij andere merken de norm - kwestie dat je niet te veel op een overvaller lijkt.

Fashionista’s en bloggers pronken op Instagram met het accessoire, dat zowel dienst doet als muts en sjaal en straks onmisbaar is als er sneeuw neerdwarrelt en je een wandeling gaat maken. Het is niet de eerste keer dat de bivakmuts een gloriemoment beleeft. In 2018 maakte ze na lange tijd afwezigheid plots opnieuw furore op de catwalk. Onder meer Dior, Gucci, Balenciaga en Lanvin hadden er toen in hun collecties.

Het hoofddeksel, uitgevonden om Britse soldaten in de Krimoorlog te beschermen tegen de ijzige kou tijdens de veldslag bij de stad Balaklava en later om oorontstekingen te voorkomen, combineer je volgens stylist Jody Van Geert beter niet met een legerbroek. “Met een leren jas, dikke mantel en jeans passen die creatieve modellen in opvallende kleuren perfect.”

Shopping:

Niet alleen voor kinderen: de balaclava is helemaal terug
  • Beige - Weekday - 20 euro
  • Zwart - Rick Owens - 300 euro
  • Wit - Falke - 250 euro
  • Roze - Eivy - 39,95 euro

Door vwh
AANGERADEN