Samsung stelt drie nieuwe smartphones voor: voor één keer vallen niet de nieuwe snufjes op, maar de prijs

Samsung stelt drie nieuwe smartphones voor: voor één keer vallen niet de nieuwe snufjes op, maar de prijs © Samsung

2020 was ook voor Samsung geen goed jaar. Niet alleen kromp de smartphonemarkt fors door de coronapandemie, ook hun eigen nieuwe toestellen werden zeer lauw ontvangen. Dat moet dus anders in 2021, zo bleek donderdag op Galaxy Unpacked, een online evenement waarop de Zuid-Koreaanse elektronicagigant drie nieuwe smartphones voorstelde. En voor één keer vielen niet de nieuwe snufjes het meest in het oog, maar de prijs.

De nieuwe smartphones, de Galaxy S21, de S21+ en de S21 Ultra, zijn verkrijgbaar vanaf 29 januari (pre-order kan vanaf vandaag) en kosten respectievelijk 849, 1.049 en 1.249 euro. Ze goedkoop noemen, is misschien wat overdreven, maar toch is de prijs opmerkelijk, want het gaat hier om een prijsdaling. Dat terwijl de smartphoneprijzen - van alle merken - de voorbije jaren alleen maar de hoogte in gingen. De S21 en de S21+ kosten 50 euro minder dan de S20 en de S20+, toen die begin vorig jaar werden voorgesteld, bij de S21 Ultra gaat het zelfs om een verschil van 100 euro.

Desondanks belooft Samsung toch enkele vernieuwingen/verbeteringen ten opzichte van de (tegenvallende) S20-reeks. Zo zou de processor, de nieuwe Snapdragon 888 van Qualcomm, een vlottere werking moeten garanderen en zijn de toestellen allemaal 5G-compatibel. Ook de vingerafdruksensor zou nu makkelijker én beter moeten werken en de batterijen werden opgedreven zodat ze langer meegaan.

De camerabult

Als er één ding was waar de meeste mensen zich aan ergerden bij Samsung, was het wel aan de camera die als een bult uit de achterkant van het toestel stak. Wel… Die bult is er nog altijd, maar nu wel anders vormgegeven zodat hij beter in het design past. Het camerasysteem zelf blijft dan weer grotendeels gelijk. Zowel de S21 als de S21+ bieden net als hun voorgangers een groothoekcamera van 12 Megapixel, een ultragroothoekcamera van 12 Megapixel, een gewone lens van 64 Megapixel en een selfielens van 10 Megapixel. Er werden wel wat verbeteringen aangebracht in de zoom- en videofuncties en ook het probleem waarbij gezichten standaard iets te “gladgestreken” werden bij foto’s, werd aangepakt.

Natuurlijk moest er ook ergens beknibbeld worden. De schermen zijn even groot gebleven, maar de resolutie werd wel verlaagd van 3.200x1.440 naar een van 2.400x1.080. De ‘refresh rate’ of vernieuwingsfrequentie van de beelden bleef gelijk op 120 hertz, wat ruim voldoende is om films te kijken of te gamen. Ook het RAM-geheugen, het werkgeheugen van je telefoon, werd verlaagd van 12 naar 8 GB.

Daarnaast treedt Samsung ook in de voetsporen van Apple door niet langer standaard een oplader en oortjes toe te voegen aan het doosje. Net als Apple rechtvaardigt Samsung dat trouwens door “milieugerelateerde” redenen aan te halen.

 ©  AP

Het paradepaardje

Bovenstaande eigenschappen slaan op de S21 en de S21+, niet op de Ultra. De eerste twee zijn buiten de schermgrootte (6,2 inch versus 6,7) bijna identieke toestellen, de Ultra moet hét nieuwe paradepaardje worden van Samsung. Het toestel heeft een groter scherm (6,8 inch), een Oled-scherm met een hogere resolutie (3.200x1.440), heeft 12 GB RAM-geheugen en maximaal 512 GB aan opslagruimte, de batterij is nog krachtiger en de gewone camera van de Ultra heeft liefst 108 Megapixel.

Tot slot kan je bij de Ultra ook gebruikmaken van de S-Pen. Al moet je die er nog apart bijkopen (voor ongeveer 40 euro) en kan je ze - in tegenstelling tot bij sommige Note-modellen - niet in de behuizing opbergen. Je zal ze dus apart moeten meenemen.

 ©  AP

(mtm)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten