Mark Cavendish voelt zich in zijn sas bij The Wolfpack: “Was hier beter heel mijn carrière gebleven”

Foto: ©Deceuninck – Quick-Step Cycling Team

“Ik ga jullie niet vertellen dat ik straks in de Tour zes ritten ga winnen. Ik geloof niet in sprookjes. Ik ben een realist, maar tegelijk ben ik zo blij en trots dat ik weer bij Deceuninck – Quick-Step zit.” Wie zei er ook weer dat Cavendish vragen stellen even moeilijk is als een sprint winnen?

LEES OOK. Fabio Jakobsen voelt zich stilaan weer profrenner: “Extreem gelukkig, maar lange weg te gaan”

Cavendish is back in town. En met hem de Engelstalige journalisten. Ze hoorden tijdens de Zoom-meeting niet waar The Manx Express zou toeslaan, wel luisterden ze naar een 35-jarige prof die ontzettend blij is dat hij weer voor Patrick Lefevere werkt. “Achteraf gezien was ik hier beter mijn hele carrière gebleven. Toen ik na Gent-Wevelgem in een emotionele bui zei dat het misschien de laatste keer was dat ik in Vlaanderen had gekoerst, kreeg ik onmiddellijk telefoon van andere ploegen. Met alle respect, maar er was maar één ploeg waar ik heen wou: bij Patrick Lefevere, bij wie ik mijn beste periode beleefde en waarmee ik ook na mijn afscheid in 2015 veel contact bleef houden. Soms dacht ik bij mezelf: Wat zou Patrick nu van deze of gene situatie denken? Op trainingskamp voelde ik onmiddellijk weer de sfeer die ik gemist had. Zelfs al zijn de namen van renners en staff ondertussen grotendeels veranderd, de klik was er meteen. Het was precies wat ik me van Deceuninck – Quick-Step uit mijn eerste periode herinnerde: deze ploeg ademt koers. Op dat vlak ben ik net zoveel Belg als de echte Belgen. Het gaat me ook niet om dat extra jaar om een happy end aan mijn carrière te breien. Ik weet dat ik nog goed ben, ook al heb je minder sprintvriendelijke koersen dan vroeger. De wedstrijden worden almaar specifieker. Zelfs de rouleurs zijn aan het uitsterven.

Ach, als ik opnieuw in de mixed kan zitten die een sprint voorafgaat, is het goed. Dan kan je desnoods een collega naar de overwinning leiden. Ik weet nu niet of dit mijn laatste seizoen is, of dat ik bij manier van spreken nog tien jaar koers, maar dit is een droom die werkelijkheid is geworden. Ik kan deze ploeg wel nog wat bijbrengen, en omgekeerd ongetwijfeld ook. Ik ken het materiaal. Ik hielp mee de Venge van Specialized ontwikkelen. Die fiets was speciaal voor mij ontworpen. Ik denk dat ik bewezen heb dat het voor mij ook de beste bike was om te winnen”, aldus de sprinter wiens teller al bijna twee jaar op 146 overwinningen is blijven staan.

Waar Cavendish straks start, is nog niet duidelijk. “Zoals iedereen wil ik koersen. Laten we hopen dat met de aangekondigde vaccins in alle landen alles straks min of meer normaal wordt. Ik kijk vooruit en niet achteruit.”

LEES OOK (+). “Het ongeduld van Remco Evenepoel is gevaarlijker dan blessure zelf”

Door hc
AANGERADEN