Jan Jambon zwoer dure eed met vaccinatieplannen: zo zullen die moeten verlopen

Foto: BELGA

“We gaan elke Vlaming die dat wenst minstens één prik geven vóór de zomervakantie.” Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zwoer gisteren een dure eed. Maar het plan ligt wel degelijk op tafel. Vlaanderen bouwt nu al vaccinatiecentra, en zal een brief sturen als het uw beurt is.

Wanneer en hoe krijg ik mijn coronavaccin? Die vraag brandt op de lippen van nagenoeg élke burger. De Vlaamse regering kwam gisteren met een gedeeltelijk antwoord. Alles hangt af van de levering van de vaccins, maar normaal krijgt het lokale zorgpersoneel – zoals uw huisarts en thuisverpleegsters – zijn prik vanaf februari. Daarvoor moeten vaccinatiecentra opgetrokken worden. Elke eerstelijnszone voor gezondheidszorg krijgt de mogelijkheid om twee centra te bouwen. Aangezien er 60 eerstelijnszones zijn in Vlaanderen, komen er dus maximaal 120 vaccinatiecentra. Op kruissnelheid kan elk van die centra 810 vaccins per dag toedienen.

Vanaf maart is het de bedoeling om alle 65-plussers te vaccineren. Zij zullen in het beste geval een brief, een sms én een mail krijgen. Daarin staat waar je moet zijn en op welk tijdstip. Je kan niet zelf kiezen naar welk vaccinatiecentrum je gaat, maar volgens Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) zal een centrum nooit meer dan 15 kilometer uit de buurt liggen. Na ontvangst van een uitnodiging moet je wel je vaccinatiemoment nog vervolledigen via een centraal reservatiesysteem. Als je niet kan of wil op de voorgestelde dag, kan je de afspraak verleggen.

Ook mobiele teams

Na de 65-plussers zijn de risicopatiënten aan de beurt. De Vlaamse overheid zal ook hen individueel contacteren. “We zijn nu bezig om via de medische dossiers alle nodige gegevens te verzamelen”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Zo weten we wie risicopatiënt is.” Voor de risicopatiënten die niet tot een vaccinatiecentrum geraken, bijvoorbeeld omdat ze in bed moeten blijven, komen er mobiele vaccinatieteams. Die zullen door de huisarts ingeschakeld kunnen worden om aan huis te gaan vaccineren.

Als laatste groep krijgt de actieve bevolking de kans om zich te laten inenten. Ook dat zal gebeuren in de vaccinatiecentra en op uitnodiging. Het huidige draaiboek geeft aan dat dat sowieso vóór oktober zal zijn, want dan dienen de centra zichzelf op te doeken. Maar volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zal “élke Vlaming die dat wenst een prik krijgen voor de zomervakantie”.

Door Hannes Heynderickx
AANGERADEN