Vicepresident Pence gaat Trump niet afzetten met 25ste amendement: “Politieke spelletjes”

 

 ©  AFP

Bron: BELGA, CNN, ABC, Fox, Guardian

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie goedgekeurd waarin vicepresident Mike Pence gevraagd wordt om het 25ste amendement in te roepen om president Donald Trump af te zetten. De goedkeuring was nog louter symbolisch: kort voor de stemming had Pence in een brief aan voorzitter van het Huis Nancy Pelosi duidelijk gemaakt dat hij niet op de vraag zou ingaan.

Het 25ste amendement van de grondwet laat de vicepresident toe om samen met een meerderheid binnen de regering vast te stellen dat een president niet in staat is zijn ambt uit te oefenen.

Volgens Pence zou zo’n daad niet in het belang zijn van het land of conform de grondwet, aldus de vicepresident in de brief. Pence schreef dat hij niet zal toegeven aan “politieke spelletjes”, net zoals hij vorige week niet toegaf aan druk om het verkiezingsresultaat om te keren. Volgens hem is het 25ste amendement er om medische redenen, niet als “straf of machtstoe-eigening”. Het amendement nu inroepen zou een “vreselijk precedent” stellen.

“Na de vreselijke gebeurtenissen van vorige week is de energie van onze regering erop gericht om een ordelijke overgang te verzekeren”, schreef Pence. Met een citaat uit de Bijbel, zei hij dat het nu tijd is om samen te komen en te herstellen. “Ik dring er bij u en elk Congreslid op aan om acties te vermijden die verder zouden verdelen en de hartstocht van het moment aanvuren. Werk met ons om de temperatuur te laten dalen en ons land te verenigen terwijl we ons voorbereiden op de eedaflegging van president-elect Joe Biden als de volgende Amerikaanse president.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wel nog impeachment

Trump riskeert wel nog steeds afzetting via een nieuwe impeachmentprocedure: als zijn impeachment (inbeschuldigingstelling) in het Huis wordt goedgekeurd, wacht hem een proces in e Senaat dat kan leiden tot zijn afzetting.

Over de eerste stap in Trumps impeachment moet woensdag worden gestemd in het Huis van Afgevaardigden. Kort nadat de brief van Pence werd verspreid, maakte Pelosi in een verklaring bekend wie de negen “managers” in het impeachmentproces. “Het is hun grondwettelijke en patriottische plicht om te pleiten voor impeachment en afzetting van de president.” Het mag duidelijk zijn dat de Democraten doorzetten met hun impeachment, nu een afzetting door Pence van tafel is geveegd.

Even voordien had het Huis zijn definitieve versie van het impeachmentartikel tegen Trump, ‘House Resolution 24’ waarover woensdag gestemd zal worden, vrijgegeven. Het kreeg de titel ‘Impeachment van Donald John Trump, president van de Verenigde Staten, voor hoge misdaden en overtredingen’.

In de tekst staat onder meer dat Trump door zijn gedrag “getoond heeft dat hij een bedreiging zal blijven voor de nationale veiligheid, democratie en grondwet als hij in functie mag blijven, en hij heeft zich gedragen op een manier die totaal onverenigbaar is met zelfbestuur en de rechtsstaat. Donald John Trump vereist daarom een impeachment en proces, verwijdering uit zijn ambt en diskwalificatie voor het bekleden en genieten van een ambt van eer, vertrouwen of winst onder de Verenigde Staten.”

In een rapport wijzen Democraten op Trumps aanhoudende ontkenning van zijn verantwoordelijkheid: “De president heeft publiekelijk verantwoordelijkheid voor de aanval ontkend, bewerend dat zijn woorden ‘totaal gepast’ waren.”

(adb)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten