John Vandoolaeghe schuldig aan moord op Vietnamese studente: “Sorry is hier niet op zijn plaats”

Bron © BELGA
Brugge / Zonnebeke -

Op het assisenproces in Brugge is John Vandoolaeghe (31) schuldig bevonden aan moord op de Nguyen Thi Xuan, een 28-jarige Vietnamese studente die hij “voor de seks” naar ons land had gelokt. De verdediging had tevergeefs gepleit dat de beschuldigde niet met voorbedachten rade handelde. In zijn laatste woorden had de beschuldigde nog verklaard dat hij veel spijt had van zijn daden.

Schuldig aan moord, niet doodslag: de jury achtte niet alleen het oogmerk om te doden maar ook de voorbedachtheid dus wel degelijk bewezen. “Uit het onderzoek ter zitting is gebleken dat beschuldigde, anders dan wat hij al beweerde, het slachtoffer liet overkomen om met haar seks te hebben”, klinkt het in de motivatie. “Hij nam de gsm van het slachtoffer af, beroofde haar van een uitweg. Hij heeft haar meermaals geslagen, met hersenbeschadiging tot gevolg. Na de zware slagen is hij afgeweken van zijn route, waar hij stopte om haar te verstikken.”

“Het staat vast dat hij zich wilde ontdoen van het slachtoffer. Hij heeft een gepaste locatie uitgezocht en zijn plan vervolgens consequent uitgevoerd. Het traject nam ongeveer tien minuten in beslag. De beschuldigde had heel het traject de kans om terug te treden, maar heeft dat niet gedaan. Na het verstikken heeft hij de mond en neus van het slachtoffer nog dichtgeplakt met tape. Hij heeft alle voorzorgen genomen om het slachtoffer ongestoord te doden, met een weloverwogen wijze om het lijk nadien te doen verdwijnen. Het slachtoffer had geen mogelijkheid te ontsnappen aan zijn dodelijke greep. De fysieke overwicht van beschuldigde maakte het slachtoffer kansloos.”

De advocaten van de ouders van het Vietnamese slachtoffer reageerden tevreden. “Gerechtigheid is geschied.”

John Vandoolaeghe schuldig aan moord op Vietnamese studente: “Sorry is hier niet op zijn plaats”
Foto: Simon Mouton

“Sorry is hier niet op de juiste plaats”

Op de laatste procesdag had Vandoolaeghe het laatste woord gekregen. Hij vertelde dat hij woensdag voor het slapengaan een spiekbriefje had gemaakt. “Het woord sorry is hier niet op de juiste plaats, maar hoe moet ik het anders zeggen.” Vandoolaeghe drukte zijn diepste spijt uit tegenover de familie van het slachtoffer. “Ik ben er kapot van, iedere dag en iedere nacht denk ik eraan.”

De beschuldigde verontschuldigde zich ook tegenover zijn ex-partner, zijn eigen familie en zijn collega’s. “Ik wens S. te bedanken om hem iedere maand te brengen naar het kinderbezoek, zodat ik hem eens kan vastpakken”, verwees hij naar hun zoontje. Ten slotte richtte hij zich rechtstreeks tot de juryleden. “Ik kan enkel hopen dat u mij gelooft dat ik geen moordenaar ben en dat u mij nog een kans kan geven voor de toekomst.”

Het hof en de juryleden van het Brugse hof van assisen trokken zich om 21 uur terug. Na enkele uren beraadslagen werd Vandoolaeghe schuldig bevonden aan moord. De strafmaat wordt vrijdag pas bepaald.

LEES OOK. Aanklager op assisenproces: “Hij wilde haar doelbewust van de aardbol doen verdwijnen” (+)

Kleine, tengere vrouw

Het assisenproces kwam er zo’n vier jaar nadat eind december 2016 een jager uit Waregem een kadaver aantreft in het Congobos in Geluwe. De volgende dag komen de ordediensten ter plaatse en stellen ze vast dat het om het lichaam gaat van een kleine, tengere vrouw, die met geweld om het leven was gebracht en in brand was gestoken.

De identiteit van de vrouw zou bijna twee jaar een raadsel blijven. Een doorbraak kwam er pas toen de Brusselse politie in augustus 2018 door de Vietnamese ambassade op de hoogte werd gebracht van de verdwijning van Nguyen Thi Xuan. De Vietnamese werkte en studeerde in het Japanse Nagoya, maar was sinds november 2016 van de radar verdwenen. Uit het onderzoek bleek snel dat ze naar haar Belgische vriend ‘John Rosiers’ was gereisd.

Meteen bekentenis

Een valse naam, want op basis van gsm-gegevens komen de speurders snel uit bij John Vandoolaeghe. Een man uit Zonnebeke die al jaren een dubbelleven bleek te leiden. Hij werd in november 2018 opgepakt en al tijdens zijn eerste ondervraging bekende hij dat hij verantwoordelijk was voor de dood van de jonge vrouw, die hij tijdens een werkopdracht in Japan had leren kennen en “voor de seks” naar ons land had gelokt. Opvallend genoeg was Vandoolaeghe enkele weken voor de moord vader geworden. Zijn huwelijk stond luttele dagen na zijn arrestatie gepland.

LEES OOK. John (31) lokte zijn slachtoffer met de belofte baby’s te maken, maar 20 minuten na haar aankomst was ze dood (+)

Wisselende verklaringen

Op de dag van de feiten zou Vandoolaeghe het slachtoffer opgepikt hebben aan het station van Kortrijk. Na een autorit van amper 22 minuten zou hij haar uiteindelijk in Ledegem met zijn handen gewurgd hebben. De wetsdokter stelde echter onder andere ook breuken aan de neus en de oogkas vast. Vandoolaeghe verklaarde daarover eerst dat hij een klap uitdeelde toen Nguyen hem geslagen had. Later gaf hij toe dat hij toch minstens een drietal slagen had uitgedeeld.

Over de precieze aanleiding voor de moord legde de beschuldigde wisselende verklaringen af. Nguyen zou via Facebook ontdekt hebben dat Vandoolaeghe in België een relatie had. Aan de onderzoeksrechter verklaarde de beschuldigde zelfs letterlijk dat hij de moord had gepland om zijn omgeving en zijn familie te beschermen. Vandoolaeghe vreesde dat het slachtoffer zijn vriendin zou inlichten, waardoor hij mogelijk zijn zoon zou verliezen.

In een tweede verhoor draaide hij die bekentenissen terug. Sindsdien houdt hij vol dat de feiten gepleegd werden tijdens een hoogoplopende ruzie. Vandoolaeghe blijft ook beweren dat hij nooit seks had met het slachtoffer. Dit jaar kwam het dan uiteindelijk tot een assisenproces.

Door mtm, mkm
AANGERADEN