Demir: “Eigenaars van zonnepanelen zullen eenmalig gecompenseerd worden”

Bron © BELGA

De beslissing van het Grondwettelijk Hof omtrent de terugdraaiende teller heeft grote gevolgen voor gezinnen. Nu heeft Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aangekondigd dat er een compensatie komt. De Gezinsbond sprak eerder op de dag van een zware schending van het vertrouwen en vraagt een compensatie voor de getroffen gezinnen.

Het Grondwettelijk Hof vernietigde donderdag de Vlaamse regeling rond de virtueel terugdraaiende teller van de digitale elektriciteitsmeter. Gebruikers mogen wel de voordelen behouden die ze tot op vandaag hebben genoten.

Dat heeft grote gevolgen voor een half miljoen gezinnen met zonnepanelen in Vlaanderen: zodra ze een digitale meter hebben, verliezen ze het recht op een terugdraaiende teller. Voor goed 100.000 gezinnen is dat al het geval.

LEES MEER. Systeem terugdraaiende teller vernietigd: “Eigenaars zonnepanelen voor de zoveelste keer gejost”

De 101.000 rechtstreeks getroffen eigenaars met een digitale meter krijgen nog in 2021 een eenmalige compensatie die voor een gemiddeld project een rendement van 5 procent op 15 jaar garandeert. Dat is vergelijkbaar met het nieuwe subsidiesysteem vanaf 1 januari 2021, meldt Demir.

Daarbij wordt rekening gehouden met alle steun die een installatie in het verleden reeds kreeg en het rendement dat de eigenaars al hebben kunnen genieten in de periode met terugdraaiende teller. Tegen eind volgende week zal voor ieder installatiejaar berekend worden wat de concrete ondersteuning in euro per kW geïnstalleerd vermogen is.

De regering bekijkt nog de mogelijkheid om die eenmalige investeringssteun nog met 30 procent te verhogen als gezinnen ervoor kiezen om de komende twee jaar te investeren in een batterij of warmtepompboiler. In dat geval kunnen ze rekenen op een bijkomende batterijpremie of warmtepompboilerpremie bovenop de bestaande.

Ook de bijna 470.000 gezinnen met zonnepanelen die nog over een analoge terugdraaiende teller beschikken en nog niet over een digitale, krijgen tussen nu en 2029 de mogelijkheid om te kiezen voor een eenmalige compensatie. De regering ambieert een uitrol van digitale meters van 80 procent tegen eind 2024 en 100 procent tegen 1 juli 2029. Ze stapt wel af van de voorgenomen versnelde uitrol van de digitale meter voor zonnepaneleneigenaars. Initieel was het de bedoeling dat die allemaal tegen eind 2022 zouden beschikken over een digitale meter. De uitrol gebeurt nu straat per straat.

Door het arrest van het Grondwettelijk Hof en omdat er nog geen bekabelde in plaats van een draadloze digitale meter bestaat tot begin 2023, kan iedereen tot dan weigeren om een digitale meter te plaatsen. Vanaf 2023 kan men dus in principe de digitale meter niet meer weigeren.

Demir benadrukt dat de compensatieregeling niet in de energiefactuur wordt verrekend, maar met de algemene middelen en het Energiefonds wordt gefinancierd. Daardoor kan de energiefactuur de komende jaren verder dalen, stelt ze.

Door adm
AANGERADEN