“Meest krachtige wapen ter wereld” voorgesteld tijdens militaire parade in Noord-Korea

 

 ©  EPA-EFE

Met een vertoon van veel militaire macht werd donderdagavond in Noord-Korea na acht dagen het congres van de regerende Arbeiderspartij afgesloten. Dictator Kim Jong-un, gekleed in een zwarte leren jas en een bontmuts, keek breed glimlachend toe als op het einde van de parade “het meest krachtige wapen ter wereld” passeerde.

“Dit zijn ballistische raketten die vanop een onderzeeër kunnen worden afgevuurd, een krachtig voorbeeld van de macht van onze revolutionaire strijdkrachten”, zo meldde het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA. De raketten zouden volgens KCNA voldoende bereik hebben “om vijanden buiten ons grondgebied te vernietigen”, wat lijkt te insinueren dat ze minstens tot “aartsvijand” Japan zouden reiken.

Volgens buitenlandse experts gaat het inderdaad om zogeheten SLBM’s, ofwel submarine launched ballistic missiles. Dat zijn raketten die, afhankelijk van hun ontwerp ook kernkoppen kunnen dragen, waardoor ze potentiële massavernietigingswapens zijn. Ze kregen de naam Pukguksong-5, wat erop wijst dat het om verbeterde versies gaat van de Pukguksong-4-raketten, die vorig jaar nog werden getest. “Deze lijken alvast een stuk langer te zijn”, aldus expert Michael Duitsman.

Meer is voorlopig niet bekend over de wapens. Op dit moment heeft Noord-Korea ook nog geen functionele onderzeeër, al geloven de experts wel dat het land er eentje wil ontwikkelen.

Het lijkt ook geen toeval te zijn dat deze militaire parade slechts een paar dagen voor de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden werd gehouden. Tijdens het partijcongres had Kim Jong-un de VS nog zijn “grootste vijand” genoemd.

 

 ©  AP

 

 ©  AP

 

 ©  AP

 

 ©  AP

 

 ©  AP

 

 ©  AP

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

 (mtm)

Nu in het nieuws