Tegenslag voor Belgische vaccinatiecampagne: Pfizer levert volgende week 40.000 minder vaccins

Foto: AFP

Onze vaccinatiecampagne begint redelijk vlot te draaien. Maar er is een kleine domper op de feestvreugde. Pfizer zal volgende week maar 60.000 vaccins kunnen leveren in plaats van de beloofde 100.000. “Vanwege aanpassingen aan de productiefaciliteiten”, klinkt het bij Pfizer. “Maar dat is met het oog op een verhoging van de leveringen vanaf eind februari.”

Ons land schakelt vanaf dit weekend een serieuze versnelling hoger in de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Er komt een bijkomende vaccinatielijn waarbij ook het ziekenhuispersoneel wordt ingeënt, parallel aan de vaccinatielijn van de woon-zorgcentra.

Daarvoor moeten we uiteraard wel kunnen rekenen op de leveringen van farmabedrijf Pfizer. Maar dat bedrijf kondigde net vandaag aan dat er volgende week minder vaccins komen dan beloofd. In plaats van de vooropgestelde 100.000 vaccins komen er slechts 60.000 onze richting. Dat aantal is bevestigd door het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG). Midden februari zou er een compensatie komen voor de 40.000 andere vaccins.

Aan de basis van het terugschroeven van de leveringen liggen werkzaamheden binnen Pfizer zelf. “We willen onze productieactiviteiten opschalen”, zegt de woordvoerster van Pfizer aan onze redactie. “Daarvoor zijn er aanpassingen nodig aan onze processen en aan onze productiefaciliteiten. Maar dat heeft tot gevolg dat we tijdelijk minder kunnen leveren.”

Bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid kon men vanmiddag nog niet goed inschatten welke impact deze verwikkeling zal hebben op de vaccinatiestrategie. Het FAGG zei vrijdag dat de kans bestaat dat het uitrollen van de vaccins in ziekenhuizen vertraging zal oplopen. En dat werd later op de dag nog bevestigd. Normaal gezien ging het UZ Gent zaterdag starten met de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel, maar door de vertraagde leveringen gaat dat nu niet meer door. “We vinden het bijzonder jammer”, aldus het Gentse ziekenhuis. “In de eerste plaats voor de 24 verpleegkundigen en artsen, maar ook voor alle andere zorgverleners in de ziekenhuizen.”

“Vanaf april veel vaccins”

“Dit soort wijzigingen toont aan dat we altijd met twee woorden moeten blijven spreken”, waarschuwt ook professor Dirk Ramaekers (KU Leuven), hoofd van de federale taskforce vaccinatie. “Dit is uiteraard geen goed nieuws. Vanaf april verwachten we veel vaccins, maar er kunnen ook nog tegenslagen komen. Nieuwe vaccins kunnen geen goedkeuring krijgen, of er duiken problemen op met de leveringen. De goedkeuring van het AstraZeneca-vaccin kan veel versnellen. België heeft er daarvan 7,5 miljoen besteld, dus als dit type mag worden verdeeld dan hebben we op korte termijn honderdduizenden extra vaccins. Dat kan al in februari.”

2 miljard doses

Pfizer benadrukt dat het de bedoeling is om dit jaar uiteindelijk een pak meer dosissen te leveren dan de 1,3 miljard die initieel gepland waren. De nieuwe doelstelling is 2 miljard geleverde dosissen in 2021. Dat betekent een “aanzienlijke verhoging van de beschikbare dosissen” vanaf eind februari en in maart.

Door Hannes Heynderickx en Anton Goegebeur
AANGERADEN