Het gaat sneeuwen tot 5 centimeter dik maar: Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor rijm- of ijsplekken

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Vlaanderen zou straks wel eens bedolven kunnen worden onder een wit sneeuwtapijt. Rond de middag bereikt een sneeuwzone het uiterste westen om verder te trekken over het hele land. Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor rijm- of ijsplekken op de weg. In heel Vlaanderen staan 314 strooiwagens klaar om wegen en fietspaden te behandelen.

De sneeuwzone breidt zich in de namiddag naar de rest van het land uit om het uiterste oosten op het einde van de namiddag of het begin van de avond te bereiken. Het KMI verwacht in de meeste streken een sneeuwlaag van 2 tot 5 cm of lokaal iets meer. De maxima liggen tussen -4 graden in de Hoge Ardennen en 0 graden aan de kust. De zuidenwind waait matig en aan zee later soms vrij krachtig.

Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt intussen voor gladheid op de weg. Hun strooidiensten waren actief afgelopen nacht en blijven ook de hele dag paraat om sneeuw te ruimen en te strooien waar en wanneer nodig.

Weetje: het Agentschap gebruikte deze winter 9.300 ton strooizout voor gladheidsbestrijding.

Zaterdagavond sneeuwt het nog in het centrum en het oosten van het land. In het westen valt er geleidelijk lichte regen. Volgende nacht is het vaak droog in het westen met slechts enkele regenbuien. In het centrum valt eerst nog wat smeltende sneeuw en later soms nog wat lichte regen. Over het oosten verwachten we nog steeds enkele sneeuwbuien. De minima worden zaterdagavond bereikt en liggen tussen -5 graden in de Hoge Venen en 0 graden aan zee. Tijdens de nacht wordt het zachter. De matige zuidenwind wordt in de loop van de nacht zwak tot matig uit west in het binnenland en uit noordwest aan zee.

Zondag is het wisselend tot zwaarbewolkt en trekken er vanaf het westen een paar regenbuien over het land. In de Ardennen gaat het boven 300 à 400 m om sneeuwbuien. Vooral na de middag wordt het over het westen en het centrum overwegend droog. De maxima liggen rond of iets boven het vriespunt in de Hoge Ardennen en klimmen tot +6 graden aan de kust. Er waait een matige wind uit west tot noordwest. Aan zee is de noordwestenwind vrij krachtig met rukwinden tot 50 à 55 km/ u.

Volgende week

Maandagochtend kan er nog een winterse bui vallen in het oosten. Daarna blijft het vrijwel overal droog met een afwisseling van bewolkte perioden en opklaringen. In de Ardennen echter blijft het overwegend grijs met nevel en lage bewolking. De maxima liggen tussen 0 graden in Hoog- België en 4 à 5 graden in Vlaanderen. De zwakke zuidwestenwind wordt in de loop van de dag matig uit zuid.

Dinsdag is het zwaarbewolkt met regen die ‘s ochtends in Hoog- België zou kunnen aanvriezen. Mogelijk wordt het in de loop van de dag droog vanaf het zuidwesten. Het is zachter met maxima van 3 graden in Hoog- België tot 9 graden aan zee. Het wordt winderig met een overwegend vrij krachtige wind uit zuidzuidwest en rukwinden tot 50 à 60 km/u.

Woensdag wordt het vaak zwaarbewolkt met kans op perioden van regen. De maxima liggen tussen 6 graden in Hoog-België en 10 graden in Vlaanderen. De wind waait vrij krachtig tot soms krachtig uit het zuidzuidwest met rukwinden tussen 60 en 80 km/u.

Donderdag is het wisselvallig met wolken maar soms ook opklaringen. Er vallen enkele buien die in de Hoge Ardennen een winters karakter kunnen hebben. De maxima liggen tussen 2 graden in Hoge Venen en 6 à 7 graden in Vlaanderen. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidenwind.

Ook vrijdag blijft het wellicht winderig en zeer wisselvallig met regen of buien. De maxima liggen tussen 2 graden in Hoog- België en 5 graden in Vlaanderen.

bekijk ook

ZO ZIT DAT. Hoe ontstaat sneeuw?

AANGERADEN