Grote voorsprong voor Museveni in voorlopige resultaten verkiezingen Oeganda

 ©  AFP

Bron: BELGA

Zittend Oegandees president Yoweri Museveni ligt, met net iets meer dan de helft van de stemmen geteld, ver voor op zijn voornaamste uitdager Bobi Wine. Dat heeft de kiescommissie zaterdag gezegd. Museveni leidt het land al 35 jaar en was kandidaat voor een zesde termijn. Ruim 80 pct van de Oegandezen heeft nooit een andere president gekend en toch slaagt Museveni er voorlopig in 59 pct van de stemmen binnen te halen, tegenover 35 pct voor de bij de stedelijke jongeren populaire Bobi Wine.

De volledige resultaten worden later op zaterdag verwacht. Vrijdag al heeft Wine de uitslagen die de kiescommissie bekendmaakt verworpen, en zichzelf uitgeroepen tot winnaar.

Vrijdagnamiddag viel het leger binnen in het huis van Wine, kondigde de presidentskandidaat zelf aan via Twitter. Doordat journalisten ter plaatse kwamen zou de situatie in en rond Wine’s huis uiteindelijk niet geëscaleerd zijn.

De aanloop naar de verkiezingen verliep al bijzonder gewelddadig en Wine werd tijdens het campagne voeren enkele keren opgepakt maar uiteindelijk elke keer weer vrijgelaten. In de afgelopen weken werden wel tientallen van zijn medestanders opgepakt, en velen van hen zitten nog altijd opgesloten.

Sociale media en online berichtendiensten werden woensdag, aan de vooravond van de verkiezingen, afgesloten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten