Museveni zoals verwacht herkozen voor zesde termijn

 ©  AFP

Oegandees president Yoweri Museveni is bij de presidentsverkiezingen van donderdag herkozen, voor een zesde mandaat als president. Volgens de officiële resultaten, zaterdagnamiddag aangekondigd door de kiescommissie, haalde hij 58,6 pct van de stemmen.

Bron: BELGA

Zijn voornaamste tegenkandidaat, de bij de stedelijke jongeren populaire reggaezanger Bobi Wine, blijft steken op 34,8 pct. Die laatste had vrijdag al aangekondigd geen geloof te hechten aan de resultaten. Hij riep zichzelf al uit als winnaar.

Museveni leidt het land al 35 jaar. Ruim 80 pct van de Oegandezen heeft nooit een andere president gekend.

Vrijdagnamiddag viel het leger binnen in het huis van Wine, kondigde de presidentskandidaat zelf aan via Twitter. Doordat journalisten ter plaatse kwamen zou de situatie in en rond Wine’s huis uiteindelijk niet geëscaleerd zijn. In telefonische interviews, zaterdag, zegt Wine dat hij de facto onder huisarrest staat. Niemand mag zijn huis binnen of verlaten.

Tijdens zijn persconferentie van vrijdag had Wine het regime beschuldigd van “het grootste gesjoemel ooit in de Oegandese geschiedenis” om zich te verzekeren van een verlengd verblijf aan de macht.

De aanloop naar de verkiezingen verliep al bijzonder gewelddadig en Wine werd tijdens het campagne voeren enkele keren opgepakt maar uiteindelijk elke keer weer vrijgelaten. In de afgelopen weken werden wel tientallen van zijn medestanders opgepakt, en velen van hen zitten nog altijd opgesloten.

Sociale media en online berichtendiensten werden woensdag, aan de vooravond van de verkiezingen, afgesloten.

Uit de uitslagen van de parlementsverkiezingen, die ook donderdag gehouden werden, blijkt dat Wine’s National Unity Platform de grootste oppositiepartij wordt.

De opkomst bedroeg 57 pct.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten