Wout van Aert wint met Zilvermeercross in Mol eerste keer ooit in Belgische kampioenstrui

 

 ©  BELGA

Wout van Aert heeft voor de derde keer in zijn carrière de Zilvermeercross in Mol gewonnen. Iets na halfweg cross ging hij solo na een foutje van Laurens Sweeck, die lang kon aanpikken bij de kersverse Belgische kampioen. Voor Van Aert is het zijn eerste overwinning ooit in de Belgische tricolore.

Maarten Vanhoof

Van Aert startte voor het eerst in de Belgische kampioenstrui. Hoewel de kersverse vader vorige week in Meulebeke toch al voor de vierde keer in zijn carrière Belgisch kampioen werd, droeg hij de tricolore trui nog nooit. Tijdens zijn eerdere jaren als kampioen was Van Aert immers ook wereldkampioen, en die trui krijgt voorrang op de Belgische driekleur. En tijdens de twee Wereldbeker-wedstrijden in januari 2016 waarbij hij de trui had kunnen aandoen, moest hij de leiderstrui van dat klassement dragen.

Blunder van wedstrijdleiding

De Zilvermeercross begon met een bizarre noot. Enkele renners misten de start omdat het startschot al werd gegeven luttele seconden nadat de laatste namen afgeroepen werden. Toch niet echt fraai van de wedstrijdleiding. Onder meer belofte Ward Huybs begon zo met een fikse achterstand aan de wedstrijd.

Voorin vertrok Wout van Aert niet bijster goed. Waren wel goed weg: Lars van der Haar en Daan Soete. Zij reden samen de tweede van in totaal negen rondes in. Niet veel later vervoegden Wout van Aert en Laurens Sweeck het duo, waar Van der Haar er al snel af moest. Het was trouwens niet zoeken naar Mathieu van der Poel en verschillende andere toppers. Zij pasten voor een namiddag rondjes malen rond het Zilvermeer.

Na een eerste versnelling van Van Aert in het mulle zand ging het voor Soete te snel. Zo kregen we een scenario van op het afgelopen BK in Meulebeke: een stevig tempo makende Wout van Aert met in zijn wiel Laurens Sweeck. Jens Adams en David van der Poel achtervolgden Daan Soete, terwijl de eerste sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelden in Mol.

 

 ©  BELGA

Voet aan de grond

Wout Van Aert raakte niet zo snel als vorige week af van Sweeck, die zich in zijn sas voelde op de zandstroken. Het was wachten totdat Sweeck iets na halfweg cross even voet aan de grond moest zetten. Van Aert had dit meteen in de mot, stak nog een tandje bij en reed zo ineens vijf seconden voor Sweeck uit.

Voor de nieuwbakken Belgisch kampioen het sein om een demonstratie te beginnen. Van Aert reed als eerste renner het befaamde zandbergje boven en reed steeds verder en verder weg van Sweeck. Uiteindelijk reed van Aert onbedreigd naar zijn derde zege in de Zilvermeercross in Mol: hij won de cross eerder al in 2014 en 2015. Laurens Sweeck werd uiteindelijk tweede op een kleine minuut, Lars van der Haar vervolledigde het podium.

Uitslag:

1. Wout van Aert

2. Laurens Sweeck

3. Lars van der Haar

4. David van der Poel

5. Jens Adams

6. Daan Soete

7. Diether Sweeck

8. Corné van Kessel

9. Tom Meeusen

10. Jelle Camps

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten