Wout van Aert na eerste overwinning in tricolore kampioenstrui: “Ik hoop straks een mooie foto van mezelf te vinden”

 ©  BELGA

Met zijn derde zege in de Zilvermeercross in Mol boekte Wout van Aert zaterdagnamiddag ook meteen zijn eerste overwinning ooit in de Belgische tricolore trui. Hoewel Van Aert er zelf niet veel van mee kreeg, hoopt hij straks wel een mooie foto van zichzelf te vinden.

Maarten Vanhoof

LEES OOK. Wout van Aert wint met Zilvermeercross in Mol eerste keer ooit in Belgische kampioenstrui

“Ik denk dat Laurens goed gereden heeft”, stak de kersvers Belgisch kampioen van wal. “Hij heeft me een paar keer goed onder druk gezet in het zand en zat telkens in mijn wiel. Toen ik op een gegeven moment een aantal meter had, was het zak om door te trekken. Het was goed dat ik niet de hele cross alleen reed, want het toch een lastig parcours.”

Van de licht besneeuwde ondergrond had Van Aert niet al te veel last. “Het viel me pas achteraf op hoe wit het wel niet ziet. Ik heb me de hele tijd op het parcours gefocust. Bovendien had ik me warm aangekleed, dus ik heb er niet veel last van gehad. Het was vooral de wind die door de bomen door blies, die het lastig maakte.”

Opvallend: het was Van Aert zijn eerste overwinning ooit in de Belgische kampioenstrui. Want het was tevens zijn eerste cross ooit in de driekleur. Nochtans was Van Aert al drie keer eerder de beste op het BK, maar hij won toen ook telkens het WK. In de twee crossen die hij reed tussen zijn eerste Belgische titel en zijn eerste wereldtitel, droeg hij de leiderstrui van de Wereldbeker. “Het is leuk om te winnen in de driekleur”, zei Van Aert daarover. “Het maakt op zich weinig uit als je aan het rijden bent, maar ik hoop straks toch een mooie foto van mezelf te vinden.”

Tot slot had hij het nog even over zijn nieuwe contract. “Ik heb het nog niet getekend. Ik vertrek straks op ploegstage en dan wordt er misschien een handtekening gezet. Ik ben toch pas gerust als ik die handtekening ook effectief zie staan.”

Sweeck: “Verslikte me op de zandstrook”

Voormalig Belgisch kampioen Laurens Sweeck slaagde er in Mol in om als enige 35 minuten lang Wout van Aert bij te benen. Wanneer deze laatste op een zandstrook plots harder op de pedalen ging trappen, kraakte Sweeck even. “Ik heb zo goed als mogelijk getracht Wout van Aert te vergezellen. Tot die zandstrook er over halfcross aan kwam. Daar verslikte ik me even. Van Aert glipte weg en meteen was het gedaan. Hij was ook steeds de betere op de tussenstukken. Dat had hij wellicht redelijk snel door toen hij voelde dat ik steeds de kloofjes moest dichten”, lachte Sweeck.

 ©  BELGA

“Het is jammer dat ik vorig weekend, tijdens het Belgisch kampioenschap, net naast het podium viel. Mijn conditie was toen wel nog niet honderd procent. Vandaag liep het beter. Ik ga volgende week enkele duurtrainingen inlassen. Zo probeer ik me klaar te stomen voor de twee crossen die er volgend weekend zitten aan te komen en ook leef ik zo naar het wereldkampioenschap in Oostende toe. In het zand kwam ik vandaag goed uit de voeten. Toen Wout van Aert van me weg reed, legde ik meteen de focus op de tweede plaats”, aldus Sweeck.

Van der Haar: “Verloor veel tijd door fietswissel”

Het was Lars van der Haar die in Mol als eerste het veld indook. De Nederlander bleef vol doorgeven en werd uiteindelijk derde. “Ik was meteen heel goed vertrokken. Ik maakte op die manier deel uit van de kopgroep tot ik plots af te rekenen kreeg met een mechanisch defect. Dat was eigenlijk al in het begin van de wedstrijd. Zo was ik heel snel op achtervolgen aangewezen. Vanaf dat moment weet je meteen dat je niet meer zal meestrijden voor de overwinning. Ik moest immers van fiets wisselen, waardoor ik veel tijd verloor, en mijn inhaalbeweging kostte me een pak energie”, gaf Lars van der Haar mee.

Voor die laatste podiumplaats werd er op het scherpst van de snee gestreden met David van der Poel. “Het is altijd leuk om op het podium te staan. Wout van Aert was al lang gaan aanvallen. Laurens Sweeck reed op de tweede plaats maar ik wist wel dat ik die ook niet meer zou kunnen belagen voor de dichtste ereplaats. Die derde plaats moest dan maar voor mij zijn. Ik recupereerde even en ging dan versnellen. David van der Poel boog na verloop van tijd het hoofd en meteen pakte ik de derde plaats”, besloot Lars van der Haar.

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten