128 personen in woonzorgcentrum in Houthulst besmet met Britse coronavariant. “Oorzaak van de uitbraak nog niet bekend”

Bron © belga, eigen berichtgeving
Houthulst -

In woon-zorgcentrum De Groene Verte in Merkem (Houthulst) is twee derde van de bewoners besmet met de Britse variant van het coronavirus. Dat bevestigt burgemeester Joris Hindryckx (CD&V). Het gaat om 63 personen in het wzc en 12 in de assistentiewoningen. Drie bewoners zijn overleden. In de gemeente zijn ook nog 85 inwoners besmet, maar het is nog niet bekend of zij ook de Britse variant hebben.

Het aantal coronabesmettingen in Houthult steeg de afgelopen week erg snel. Er werd al gevreesd dat het om de Britse variant zou gaan, en dat werd zondagochtend bevestigd na onderzoek van professor Bruno Verhasselt van het UZ Gent. Uit voorzorg besloot de gemeente eerder al om alle sociale activiteiten te verbieden.

Vandaag zijn in het woonzorgcentrum 63 bewoners positief, meldt burgemeester Hindryckx. Zeven van hen liggen in het ziekenhuis. In de assistentiewoningen zijn negen bewoners positief, waarvan 2 in het ziekenhuis. Ook 38 medewerkers van De Groene Verte zijn positief bevonden. Drie personen zijn intussen overleden.

Ook de gemeente Houthulst is zwaar getroffen. Deze week telt ze 85 besmettingen. 31 personen zijn ouder dan 65 jaar. Van die 85 wonen er 29 in de kern van Merkem. De andere 56 positief geteste personen wonen in de andere deelgemeenten van Houthulst. Of ook zij die Britse variant hebben, wordt nog onderzocht.

Maatregelen

Alleen scholen, kinderopvang en medische diensten zoals Kind & Gezin blijven voorlopig open. “De oorzaak van de uitbraak is nog niet bekend, maar we zijn volop bezig met contacttracing”, aldus burgemeester Hindryckx. “Besmette personen moeten tien dagen in quarantaine, in plaats van zeven dagen bij een gewone besmetting.”

De burgemeester vroeg via de gouverneur ook al bijstand van Defensie om bij te springen in het woon-zorgcentrum. “De documenten werden vrijdag ingevuld, hopelijk kunnen vanaf dinsdag vier of vijf Defensiemedewerkers worden ingezet in het woon-zorgcentrum.”

AANGERADEN