Professional Refereeing Department steunt beslissing om te spelen op besneeuwde velden na klacht van Racing Genk

Foto: JEFFREY GAENS

KRC Genk onderneemt juridische stappen naar aanleiding van de omstandigheden waarin de wedstrijd van zaterdag 16 januari in Moeskroen is afgewerkt. Dat heeft de Limburgse club laten weten via een officieel communiqué. “Wij zijn als club van mening dat de wedstrijd niet had mogen gespeeld worden. In de gegeven omstandigheden was een normaal verloop onmogelijk en was het ronduit gevaarlijk voor de spelers.” Het Refereeing Department reageerde even later door te zeggen dat het de beslissing van Wesley Alen om wel te spelen steunt.

“De sneeuwval was voorspeld, maar Royal Excel Mouscron heeft in onze opinie in de uren voorafgaand aan de wedstrijd onvoldoende maatregelen genomen om die in de best mogelijke omstandigheden te laten plaatsvinden”, aldus de club. “Wij hebben voor aanvang van de wedstrijd vergeefs bezwaar gemaakt bij de scheidsrechter en daarom beslist om voorbehoud aan te tekenen.”

Genk haalt er het bondsreglement bij. “Wanneer een club voorbehoud maakt of een klacht op het wedstrijdblad formuleert, ontslaat zulks haar niet van de verplichting om een vordering in te dienen in de vorm en termijn voorzien in het bondsreglement. Indien de bevoegde instantie beslist dat de ongeschiktheid waaraan niet verholpen kon worden, de uitslag van de wedstrijd heeft beïnvloed, wordt de forfaitscore aan de bezoekende club toegekend (Artikel B6.117).”

Professional Refereeing Department steunt beslissing om te spelen op besneeuwde velden na klacht van Racing Genk
Foto: BELGA

Tegelijk wil KRC Genk het debat op gang brengen om strengere eisen op te leggen aan clubs op het hoogste niveau, zodat vermeden wordt dat wedstrijden gespeeld worden in omstandigheden die normaal voetbal in de weg staan en de integriteit van de spelers in gevaar brengen.

Bond reageert

Op een communiqué van de voetbalbond was het niet lang wachten. Bij monde van het Refereeing Department bevestigde het nog eens dat het de beslissing van scheidsrechter Wesley Alen om wél te spelen steunt. Volgens het Refereeing Departement worden in Europa veel wedstrijden in vergelijkbare of zelfs slechtere omstandigheden afgewerkt. Ook kwam volgens hen de veiligheid van de spelers niet in gevaar.

“De scheidsrechters stelden de veiligheid van de spelers voorop en volgden de juiste procedures om te bepalen dat, hoewel de omstandigheden moeilijk waren, het veilig was voor beide teams om te spelen”, klinkt het. Ook ontkent het dat de match niet uitgesteld werd omwille van de drukke kalender. “De scheidsrechter houdt geen rekening met wedstrijdplanning... behalve mogelijk in internationale competities (bijvoorbeeld: UEFA Champions League) waar het herschikken van wedstrijden problematisch kan zijn.”

Wat met Kortrijk?

Ook Kortrijk moest op het veld van Oostende onder moeilijke omstandigheden voetballen en verloor uiteindelijk de partij (2-1). Ook Kortrijk beraadt zich over een officiële klacht maar heeft nog geen standpunt ingenomen.

Door gvdl
AANGERADEN