Navalny opgepakt door de politie bij aankomst in Moskou, internationale druk om hem vrij te laten

Bron © BELGA

Foto: via REUTERS

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is zondag bij zijn terugkeer naar Rusland meteen opgepakt op de luchthaven. Journalisten van persbureau AFP stelden zijn arrestatie vast toen hij zich opmaakte voor de paspoortcontrole. Het Russische gevangeniswezen bevestigde nadien het nieuws.

De Russische autoriteiten hadden al aangekondigd dat Navalny meteen opgepakt zou worden. De man was geland op de luchthaven van Sjeremetjevo, nadat het vliegtuig in laatste instantie nog omgeleid werd. De landing was in eerste instantie voorzien op de luchthaven Vnoekovo. De oppositie bevestigde de arrestatie via de app Telegram.

Navalny herstelde de voorbije maanden in Duitsland van een vergiftiging met novitsjok, een zenuwgif dat ontwikkeld werd in de Sovjet-Unie. Navalny houdt het Kremlin verantwoordelijk voor de vergiftiging. Rusland ontkent enige betrokkenheid. Ondanks de dreigende arrestatie, wilde de 44-jarige Kremlincriticus in eigen land zijn rivaal, president Vladimir Poetin, bestrijden.

Via een persmededeling liet de Russische Federale Penitentiaire Dienst (FSIN) weten dat Navalny de voorwaarden van een veroordeling tot een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelopen in 2014 geschonden heeft. Hij blijft nu in de cel tot een beslissing van de rechtbank over de zaak, luidt het. Volgens een van zijn advocaten riskeert Navalny 3,5 jaar cel.

Moskou wrijft de man aan dat hij zich niet heeft gemeld nadat hem een voorwaardelijke gevangenisstraf was opgelegd vanwege verduistering. Navalny heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Hij zei ook dat hij zich niet kon melden bij de Russische autoriteiten omdat hij in Duitsland de behandeling onderging.

Internationale druk: “Onmiddellijk vrijlaten”

Meerdere landen roepen intussen op tot de vrijlating van Navalny. Zo verklaarde Jake Sullivan, toekomstig Nationaal Veiligheidsadviseur van Amerikaans president-elect Joe Biden: “Navalny moet onmiddellijk vrijgelaten worden en de daders van de schandalige aanval op zijn leven moeten ter verantwoording worden geroepen. De aanvallen van het Kremlin tegen Navalny zijn niet alleen een schending van de mensenrechten, ze zijn ook een belediging voor het Russische volk dat hun stem gehoord wil zien”, aldus Sullivan op Twitter.

Ook de ontslagnemende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo veroordeelde even later de arrestatie. “De Verenigde Staten veroordelen met klem de beslissing om Alexej Navalny te arresteren”, zegt Pompeo in een mededeling. “We observeren met bezorgdheid dat deze arrestatie de zoveelste poging is om Navalny en andere oppositiefiguren en onafhankelijke stemmen die kritisch zijn tegenover de Russische regering, de mond te snoeren.”

De minister schrijft ook dat “zelfverzekerde politieke leiders geen schrik hebben voor stemmen die hen tegenspreken en ook geen geweld gebruiken tegen opposanten of hen ten onrechte opsluit”. “De Russische bevolking verdient, net als mensen overal ter wereld, een regering die een open markt van ideeën steunt, een transparant en verantwoordelijk beleid, een onafhankelijk gerecht en de mogelijkheid om hun grondrechten te beoefenen, het recht op vrije meningsuiting en vereniging, zonder angst voor repercussies.”

De Amerikaanse regering vraagt dat Rusland een gelijk speelveld biedt aan alle politieke partijen en kandidaten die willen deelnemen aan het verkiezingsproces. “Alexej Navalny is het probleem niet. We vragen zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating”, besluit Pompeo.

Voorzitter van Europese Raad Charles Michel noemde de arrestatie eerder op de avond al “onaanvaardbaar”. Michel dringt bij de Russische autoriteiten aan op de “onmiddellijke vrijlating” van Navalny, schreef hij op Twitter. En Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli riep op tot de vrijlating van de opposant op Twitter.

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès, reageerde op Twitter. “Onze boodschap wat de arrestatie van Aleksej Navalny betreft, is krachtig. Zijn rechten moeten gerespecteerd worden. Hij moet vrijgelaten worden”, schreef ze.

Frankrijk “heeft met een grote bezorgdheid kennis genomen van de arrestatie in Rusland van Alexej Navalny”, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. “We volgen, samen met de Europese partners, zijn situatie op met de grootste waakzaamheid en roepen op tot zijn onmiddellijke vrijlating.”

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen reageren in een gezamenlijke mededeling. “De arrestatie van Alexej Navalny door de Russische autoriteiten is compleet onaanvaardbaar. We eisen zijn onmiddellijke vrijlating.” Ze roepen de Europese Unie op “om snel te reageren als hij niet wordt vrijgelaten. We moeten overwegen om beperkende maatregelen op te leggen als antwoord op deze schaamteloze daad.”

Ook “Canada veroordeelt met klem de arrestatie van Alexej Navalny bij zijn aankomst in Moskou”, aldus de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Marc Garneau. “De Russische autoriteiten moeten hem meteen vrijlaten. Het is onaanvaardbaar en we blijven uitleg eisen over zijn vergiftiging.”

AANGERADEN