Brandweer evacueert dertig bewoners uit woon-zorgcentrum Spanjeberg

Asse / Zellik -

Door een felle rookontwikkeling op de eerste verdieping van wzc Spanjeberg in Zellik moesten zondagnamiddag dertig bewoners tijdelijk geëvacueerd worden. Uiteindelijk bleek het niet om een brand te gaan. Gewonden vielen er niet.

De hulpdiensten werden zondagnamiddag omstreeks 16 uur massaal opgeroepen voor een brand in woon-zorgcentrum Spanjeberg van zorggroep Armonea op de Brusselsesteenweg in Zellik. In een vleugel op de eerste verdieping bleek er enorm veel rook te hangen. Verschillende ploegen van brandweerzone Vlaams-Brabant West en brandweer Brussel kwamen ter plaatse, net als verschillende ambulances. Uiteindelijk bleek er geen brand te woeden, maar ging het om een defect in de technische installatie die zorgde voor de rookontwikkeling. Omdat de rook zich over de verdieping verspreidde, werd beslist om een dertigtal bewoners preventief te evacueren. De andere bewoners konden op hun kamer blijven.

Het medisch interventieplan werd afgekondigd. De gemeente Asse maakte zich klaar om de bewoners tijdelijk elders op te vangen maar uiteindelijk kon iedereen op de campus blijven. “Dertig bewoners werden uit hun kamer geëvacueerd. Zij werden opgevangen in een gemeenschapsruimte achteraan het woon-zorgcentrum”, legt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) uit die ook ter plaatse kwam.

Lijnbus gevorderd

Wie goed ter been was, werd zelfstandig begeleid naar de opvangruimte. Voor enkele minder mobiele bewoners werd een Lijnbus opgevorderd. “Omdat de liften buiten dienst waren, werden die mensen via de hoofdingang geëvacueerd. De Lijnbus bracht hen vervolgens naar de achterzijde van het gebouw, waar de gemeenschapsruimte is. De brandweer bleef nog even ter plaatse om de getroffen vleugel voldoende te ventileren.”

Bij de evacuatie vielen geen gewonden. Alle bewoners zullen in de loop van zondagavond wellicht opnieuw hun kamer kunnen betrekken. Hoe het technisch defect is kunnen ontstaan, wordt nog onderzocht. De bewoners van wzc Spanjeberg hadden vrijdag al hun eerste dosis van het coronavaccin gekregen waardoor de vaccinatie niet in gedrang komt. De Brusselsesteenweg was gedurende de interventie een hele poos afgesloten voor het verkeer.

Door Matthias Vanhamme
AANGERADEN