“Langer wachten is onverantwoord”: UZ Gent start met vaccineren van eigen personeel

Foto: BELGA

Gent -

“We hebben geen tijd te verliezen. Het aantal besmettingen en opnames in ons ziekenhuis stijgt opnieuw.” In het UZ Gent krijgen de eerst spoedartsen en Covid-dokters maandag hun coronavaccin. Wachten is niet meer verantwoord, klinkt het.

Zaterdag besliste het UZ Gent de eerste vaccinaties van haar personeel nog uit te stellen, uit solidariteit. Er was vrijdag grote verwarring over de levering van Pfizer-vaccins, die vertraging op zouden lopen. Maar zondagmiddag besliste het ziekenhuis om niet meer te wachten.

“We hebben nog steeds geen quotum ontvangen, maar we wachten niet langer. Er ligt een grote hoeveelheid vaccins in onze diepvries te wachten”, zegt Karlien Wouters, woordvoerder van het UZ Gent. “We hebben geen tijd te verliezen: het aantal besmettingen stijgt en in ons ziekenhuis steeg de voorbije dagen ook het aantal opnames opnieuw.”

Ouder dan 45 jaar

De eerste Pfizer-vaccins zijn voor 24 verpleegkundigen en dokters van de afdelingen Intensieve Zorgen, de spoedgevallen en de covid-afdeling. Het gaat telkens om mensen die ouder zijn dan 45 jaar. De vaccinatie van de woonzorgcentra komt hierdoor niet in het gedrang, benadrukt het ziekenhuis.

“Maar wachten met vaccineren is onverantwoord”, zegt Rik Van de Walle, de rector van de UGent. “We staan uiteraard klaar om ook andere ziekenhuizen te helpen.” Wouters: “Ook de andere ziekenhuizen moeten zo snel mogelijk kunnen starten met de vaccinatie van hun personeel.”

“Langer wachten is onverantwoord”: UZ Gent start met vaccineren van eigen personeel
Foto: Twitter

Zodra het UZ Gent duidelijk heeft over de verdeling van de vaccins over de ziekenhuizen en het transport kan georganiseerd worden, zullen de vaccins meteen naar de andere ziekenhuizen worden verspreid.

Door Bert Staes
MEER OVER HET CORONAVIRUS