We gaan nu toch niet klagen over keuzestress?  

Gent -

De zitjes in de cultuurhuizen blijven voor het publiek nog steeds verboden terrein, maar dat betekent niet dat er geen Gentse cultuurbeleving zou zijn. Het streamingaanbod krijgt alsmaar meer vorm. Een mens zou op de duur last krijgen van keuzestress. Gelukkig kan u, in geval van gelijktijdige livestreams, het concert waarvoor u een ticket kocht, ook 48 uur daarna nog bekijken. Of naar de nieuwe tijdelijke cultuurzender Podium19 kijken.

Jef Neve is een harde werker, ook tijdens de winter: 10 concerten voor 20 euro!Maandag 18 januari, tot 10 februari

20 euro betalen en op die manier toegang hebben tot niet minder dan 10 liveconcerten die je achteraf ook nog kan herbekijken. Een aanbieding die past in de schreeuwerige wereld van de massaconsumptie. Maar artiesten die hun werk dezer dagen bij het publiek willen brengen gaan dus ver om de drempels uit te breken. Componist-pianist Jef Neve toerde tijdens de lockdown niet enkel langs ziekenhuizen en zorgcentra om muzikale troost te brengen, hij sprong ook op de barricades om de cultuursector open te breken.

Vorige week begon hij aan zijn tweede reeks Winter Sessions: concerten waarbij hij muzikale collega’s uitnodigt om mee te spelen. Flip Kowlier kwam al langs, en maandag 18 januari gaat hij in duel met Crossbones Trombones. Op 1 februari nodigt hij Lady Linn aan zijn vleugel uit. In totaal 10 concerten, en , u leest het goed: voor die 10 concerten betaalt u 20 euro. Twee euro per concert. Daar koop je in het meest verafgelegen dorpscafé nog geen glas plat water voor. En dat café is overigens gesloten.Meer info

Karen Willems, Ansatz der Maschine en Luthomania Sextet in Sound of GhentMaandag 18 januari, donderdag 21 januari, zaterdag 23 januari

Sound of Ghent, het platform waarop ondertussen 9 Gentse cultuurhuizen concerten streamen heeft deze week drie concerten op de agenda staan.

De Gentse drumster Karen Willems heeft momenteel met Terre Sol Four een nieuw avontuur met de saxofonisten Marc De Maeseneer, John Snauwaert en Vincent Brijs.Meer info

Vier jaar na Tattooed Body Blues is Ansatz der Maschine, de groep rond Mathijs Bertel en Sophia Ammann, klaar met opvolger Burial Songs. Met een achtkoppige band speelt de groep alle tracks van de plaat, vanuit de Vooruit.Meer info

Zaterdag 23 januari concerteert in De Centrale het Luthomania Sextet. De luit, één van de oudste snaarinstrumenten, wordt binnen dit sextet bespeeld vanuit drie grote muziekculturen: een Chinees, een Marokkaan en een Belg bespelen op hun manier het instrument.Meer info

Tiny Legs Tim legt het braakland open in Toots SessiesDinsdag 19 januari, 22u50, VRT, één. Ook op Vrt.nu

Bel ons als het voorbij is. Maar dan in het Engels. Zo titelt Tiny Legs Tim de plaat die hij tijdens de lockdown maakte. Tiny Legs Tim kon het namelijk niet langer aanzien: dat stil zitten, dat niets doen, dat publiek waar hij samen met zijn muzikale vrienden niet langer kon voor optreden. Dus dook hij, in een minimumbezetting de studio in en maakte hij de bluesplaat Call Us When It’s Over. “Een ode aan het samen muziek maken”, na drie maand muzikaal braakland. Dat braakland is nu dus omgespit, de plaat is al een paar maand uit, en Tiny Legs Tim mag ze samen met onder meer Toon Vlerick (Absynthe Minded), gaan voorstellen in de Toots Studio’s van de nationale omroep.

Dirk Brossé streamt met A Pulse of Joy een nieuwjaarsmedley en brengt ode aan Zweedse dj Avicii. Donderdag 21 januari, 21 u.

Als we dan toch bezig zijn over hard werkende Gentse muzikanten, dan komt ook Dirk Brossé om de hoek kijken. Brossé werkte samen met het Belgian National Orchestra en BOZAR een alternatief uit voor het geplande nieuwjaarsconcert. ‘A Pulse a Joy’ is een livestream die zowel een interactieve klassieke muziek medley als een ode aan de Zweedse dj en muziekproducent Avicii bevat.

De medley bestaat uit 21 delen,” vertelt Dirk Brossé: “en elk deel is gebaseerd op een bekend werk uit de klassieke muziek. Er is ook een overkoepelende dramaturgie die ervoor zorgt dat de compositie – los van alle referenties – een volwaardig stuk is. De 21 delen verwijzen natuurlijk naar het nieuwe jaar waaraan we nu met frisse moed – en hoop op beterschap – begonnen zijn.” Voor de quizfans is er ook goed nieuws: “ Er is een quiz aan de medley gekoppeld, je moet de naam van het stuk en de componist online raden”, aldus Brossé.

Na de klassieke muziek medley dirigeert Dirk Brossé ook nog het door hem gecomponeerde ‘The Pulse of Joy - Tribute to Avicii’. Voor dit werk putte hij inspiratie uit de EDM-scène die hij als dirigent op Tomorrowland leerde kennen. Avicii omschrijft hij als “een meester in het spel met de beat”.

‘A Pulse of Joy’ wordt op 21 januari om 21u gestreamd via facebook en YouTube.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Logos kiest voor livestreamDonderdag 21 januari , 20 u

Een mens zou denken dat een robotorkest boven de wetten van het virus staat, maar nee dus. Ook de Logos Foundation in de Bomastraat kiest dezer dagen niet voor stilzitten, maar voor streaming: Francoise Van Hecke en Moniek Darge brengen een nieuwe performance.

Meer infoNordmann en Absynthe Minded kleuren eerste dag cultuurzender Podium 19 GentsDonderdag 21 januari, 21 u. Gratis. Podium19

The Sound of Ghent kennen we al een paar maand: een aantal Gentse cultuurhuizen die de handen in elkaar slaan om ook in coronatijden liveconcerten te organiseren en die rechtstreeks te streamen. Nu is er ook Podium19 waarbij een aantal nationale grote cultuurhuizen (waaronder uiteraard ook Gentse zoals de Vooruit) in een samenwerkingsverband met de VRT zorgen dat concerten gratis op televisie kunnen worden bekeken. Podium 19 gaat donderdag 21 januari om 21 uur van start, met de uitzending van het concert dat Arno in de Ancienne Belgique gaf. Maar die eerste uitzenddag van Podium 19 kleurt straf Gents: Om 23 u is er het korte concert van Absynthe Minded dat eerder te zien was in de Tootssessies op één, en om 23u16 zendt Podium 19 het releaseconcert van In Velvet, de nieuwe Nordmannplaat uit. Nordmann stelde die plaat op zaterdag 31 oktober live voor in de Handelsbeurs. De livestream haalde toen meer dan 400 betalende bezoekers. Wie er toen niet bij was, of het concert nog eens wil meemaken, krijgt daar donderdag gratis de kans toe. Grijpen!Meer info

BRT leest theater voor in uw huiskamerZaterdag 23 en zondag 24 januari. 10 euro.

Niet enkel muzikanten worden gekweld door podiumhonger, ook de theaterwereld wil de gordijnen zo snel mogelijk open trekken. Zo ook de leden van het Gentse Belgisch Repertoire Theater. Ze kozen drie theaterstukken waarvan ze de tekst voorlezen. De gefilmde versie daarvan kan via de laptop of televisie bekeken worden, naargelang het toestel waarover u beschikt. Joke Emmers en Heidi De Grauwe beten al de spits af met Apenverdriet van Arne Sierens. Zaterdag 23 en zondag 24 januari is het de beurt aan Zaki Dewaele, Gino Bauwens en Pieter Klinck. Die brengen De dag en de nacht en de dag na de dood. Een tekst van Esther Gerritsen over drie mannen vlak na de dood van hun moeder, echtgenote, zus.

Het enige wat ze lijken te delen is hun liefde voor degene die er niet meer is. O ja, ééntje is een superheld! Meer info

Dansen in het bos

De Gentse filmregisseur Lukas Dhont, voorlopig vooral bekend van de film Girl, maakte samen met choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui de nieuwe creatie Our Nature. Twee dansers van het Opera Ballet Vlaanderen, die ook te zien waren in de film Girl, ruilen daar het operapodium in voor een plek in het bos waar ze uittesten hoe ze, mits respect voor de coronamaatregelen, toch intiem kunnen verstrengelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme
Aangeboden door onze partners