Aleksej Navalny reageert op zijn arrestatie in Moskou: “Dit is de totale illegaliteit”

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is zondag bij zijn terugkeer naar Rusland meteen opgepakt op de luchthaven. Navalny verbleef de voorbije maanden in Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging met novitsjok, een zenuwgif dat ontwikkeld werd in de Sovjet-Unie. Voor het eerst reageerde hij ook via een videoboodschap op Twitter. “Ik begrijp niet wat er gebeurt.”

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft maandag, na zijn arrestatie de avond voordien in Moskou, de “totale illegaliteit van de procedure” aangeklaagd.

“Ik begrijp niet wat er gebeurt. Ik heb vele parodieën gezien van justitie, maar dit is totale illegaliteit”, zo zegt Navalny. Zijn woordvoerster Kira Jarmych plaatste zijn getuigenis op Twitter op het moment dat Navalny in het politiekantoor voor een rechter moest verschijnen die zich moet uitspreken over zijn aanhouding.

Navalny verbleef de voorbije maanden in Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging met novitsjok, een zenuwgif dat ontwikkeld werd in de Sovjet-Unie. Navalny houdt het Kremlin verantwoordelijk voor de vergiftiging. Volgens Ivan Zhdanov, een bondgenoot van Navalny, werd de oppositieleider na zijn arrestatie op het vliegveld naar een nabijgelegen politiebureau overgebracht.

“Hij wordt illegaal vastgehouden, zonder toegang tot zijn advocaten”, zo zegt het fonds voor de strijd tegen corruptie (FBK), een organisatie van Navalny. Ondertussen laat Navalny’s woordvoerster Kira Jarmysch weten dat het onduidelijk is waar hij zich bevindt. Vermoed wordt dat hij in een cel zit in Chimki, in de Russische hoofdstad Moskou.

Via een persmededeling liet de Russische Federale Penitentiaire Dienst (FSIN) weten dat Navalny de voorwaarden van een veroordeling tot een voorwaardelijke gevangenisstraf, opgelopen in 2014, geschonden heeft. Hij blijft nu in de cel tot een beslissing van de rechtbank over de zaak, luidt het. Volgens een van zijn advocaten riskeert Navalny 3,5 jaar cel.

Moskou wrijft de man aan dat hij zich niet heeft gemeld nadat hem een voorwaardelijke gevangenisstraf was opgelegd vanwege verduistering. Navalny heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken.

Intussen heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov laten weten dat alle westerse politici die verklaringen afleggen over het lot van Navalny, alleen maar de aandacht proberen af te leiden van de diepe crisis waarin hun land zich bevindt.

Felle reactie uit het Westen

“Navalny moet onmiddellijk vrijgelaten worden en de daders van de schandalige aanval op zijn leven moeten ter verantwoording worden geroepen”, zo stelt Jake Sullivan, die vanaf 20 januari Nationaal Veiligheidsadviseur wordt van toekomstig Amerikaans president Joe Biden. “De aanvallen van het Kremlin tegen Navalny zijn niet alleen een schending van de mensenrechten, ze zijn ook een belediging voor het Russische volk dat haar stem gehoord wil zien.”

Ook verantwoordelijken uit andere landen roepen op tot de vrijlating van Navalny. “Canada veroordeelt met klem de arrestatie van Aleksej Navalny bij zijn aankomst in Moskou”, aldus de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Marc Garneau. “De Russische autoriteiten moeten hem meteen vrijlaten. Het is onaanvaardbaar en we blijven uitleg eisen over zijn vergiftiging.” Eenzelfde geluid klinkt vanuit het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen keuren in een gezamenlijke mededeling de arrestatie af. Ze roepen de Europese Unie op “om snel ter reageren als hij niet wordt vrijgelaten. We moeten overwegen om beperkende maatregelen op te leggen als antwoord op deze schaamteloze daad.”

Wilmès: “Rechten moeten gerespecteerd worden”

Voorzitter van Europese Raad Charles Michel noemde de arrestatie eerder op de avond al “onaanvaardbaar”. Michel dringt bij de Russische autoriteiten aan op de “onmiddellijke vrijlating” van Navalny, schreef hij op Twitter. Ook Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli doet dat.

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès, reageerde op Twitter. “Onze boodschap wat de arrestatie van Aleksej Navalny betreft, is krachtig. Zijn rechten moeten gerespecteerd worden. Hij moet vrijgelaten worden”, schreef ze.

AANGERADEN