Moeder die ging skiën en quarantaineregels niet naleefde, was bron van besmettingen met Britse coronavariant in Kontich en Edegem

/ Edegem / Kontich -

Een moeder uit Edegem die gaan skiën was en nadien de coronamaatregelen niet naleefde, is de oorzaak van de coronabesmettingen en de quarantaine in de basisschool OLFA Elsdonk in Edegem en de middelbare school Sint-Jozef in Kontich. De twee scholen zijn gesloten.

Het is ondertussen aan de redactie van Gazet van Antwerpen bevestigd vanwaar de besmetting komt die nu zo’n 5.000 mensen verplicht in quarantaine houdt in Edegem en in Kontich. Een moeder ging op skivakantie en wachtte het resultaat van haar tweede coronatest niet af om uit quarantaine te gaan. De dochter raakte door haar mama besmet en zo ging het virus over op een andere leerling van de OLFA Elsdonkschool. Die laatste leerling besmette op haar beurt haar nietsvermoedende moeder met het virus.

Die mama werkt als leerkracht op de Sint-Jozefschool in Kontich. Daarom is ook die school gesloten. Heel de situatie toont aan hoe één besmetting door een onvoorzichtigheid genoeg is om duizenden mensen in quarantaine te zetten.

In de Antwerpse gemeenten wordt er schande over gesproken. “Wij houden ons strikt aan de maatregelen en dan worden we bij wijze van spreken gestraft door de onverantwoordelijkheid van een vrouw”, klinkt het.

Morgen, dinsdag worden 1.450 leerlingen en een 250-tal personeelsleden van Sint-Jozef in Kontich getest. In Edegem gebeurde dat maandagmiddag al bij 540 leerlingen en personeelsleden van OLFA Elsdonk.

Edegems burgemeester Koen Metsu, die zelf kinderen heeft op OLFA, blijft verontwaardigd over de situatie. “Dit is te betreuren, want duizenden mensen worden nu getroffen”, zegt hij. In totaal zouden ongeveer 5.000 mensen vandaag verplicht thuiszitten. En dat had anders gekund, aldus nog Metsu. “Als iedereen zich aan de regels en voorschriften had gehouden, hadden we vandaag niet in deze miserie gezeten. Die mensen dragen een verpletterende verantwoordelijkheid.”

Burgemeester Bart Seldeslachts van Kontich is genuanceerder. “Laten we geen heksenjacht houden en deze mensen viseren. Ik hou nu al mijn hart vast. Laten we vooruit kijken. Vandaag en morgen wordt iedereen getest. Wie positief is, wordt geïsoleerd. Verder zal er vanuit de gemeentes ook meer gecontroleerd worden op de quarantaineplicht. Daarover zit de gemeenteraad van Kontich later samen. Alleen op deze manier krijgen we die Britse variant klein in de provincie Antwerpen.”

Houthulst: 4 doden

In woonzorgcentrum De Groene Verte in het West-Vlaamse Houthulst, waar de Britse variant van het coronavirus ook is uitgebroken, zijn vier bewoners overleden. Uit voorzorg worden dinsdag alle schoolkinderen in de West-Vlaamse gemeente en in een aantal naburige gemeente getest.

In totaal meldt De Groene Verte maandag 62 positieve testen bij bewoners, 39 bij medewerkers en negen in de assistentiewoningen. Dat zijn twee derde van de bewoners en een derde van het personeel. Positief geteste bewoners verblijven in twee cohortafdelingen.

Omdat heel wat personeelsleden zijn besmet, schakelt het woonzorgcentrum de hulp in van verplegend personeel en zorgkundigen van buitenaf. Onder meer thuisverplegers en mensen van Wit-Gele Kruis komen helpen. Vanaf dinsdag helpen ook twee mensen van Defensie in het woonzorgcentrum.

Door cdh,tg
MEER OVER HET CORONAVIRUS