OVERZICHT. Hier werd de Britse coronavariant al vastgesteld in ons land

Foto: belga

Edegem / Kontich / Aalst / Houthulst -

De Britse variant van het coronavirus heeft nu ook duidelijk voet aan wal gekregen in België. De gemuteerde, nog besmettelijkere versie werd nu al op meerdere plaatsen in ons land vastgesteld. Vooral de West-Vlaamse gemeente Houthulst wordt momenteel zwaar getroffen. Een overzicht:

LEES OOK. Britse coronavariant doet Wetstraat sneller schakelen: Overlegcomité zal wellicht al vroeger dan vrijdag plaatsvinden

In het OLFA Elsdonk, een school in Edegem hebben twee leerlingen positief getest op de Britse variant en ook in de middelbare school Sint-Jozef in Kontich werd al één besmetting vastgesteld. De bron van beide besmettingen is terug te brengen op één persoon, een moeder die op skivakantie gegaan was. Voor ze het resultaat van haar tweede test had ontvangen, was ze al uit quarantaine gegaan. Ze besmette haar dochter en zo ging het virus over op een andere leerling van de school in Edegem. Die laatste besmette op haar beurt haar moeder, die als leerkracht in de Sint-Jozefschool in Kontich werkt. Beide scholen werden gesloten. Alle leerlingen, hun familieleden en de personeelsleden, in totaal ruim 5.000 mensen, moeten nu al zeker tot zondag in quarantaine.

Ook in school BSBO De Brug in Aalst bleek vrijdagavond een van de leerlingen besmet. Om privacyredenen maakte de school niets bekend over de identiteit en de omstandigheden van de leerling of leerlinge die de besmetting heeft opgelopen. Er werden wel maatregelen getroffen: alle leerlingen en leerkrachten die met de leerling in contact zijn geweest, moesten in quarantaine gaan.

In woon-zorgcentrum De Groene Verte in Houthulst raakten 110 mensen (63 bewoners, 38 medewerkers en 9 bewoners van de assistentiewoningen) besmet en werden ook bij de andere inwoners nog eens 85 besmettingen genoteerd. Het gaat om de grootste uitbraak met de Britse variant in ons land. De West-Vlaamse gemeente werd bijna volledig afgesloten: alle sociale evenementen en activiteiten zijn verboden en iedereen wordt aangeraden om thuis te blijven.

LEES OOK. Welke gevolgen heeft de uitbraak van de Britse variant? Kan de verspreiding nog gestopt worden? De belangrijkste vragen beantwoord (+)

De kans is klein dat dit de enige gevallen zijn momenteel. Maar volgens viroloog Marc Van Ranst is het onmogelijk om te zeggen hoeveel besmettingen met de Britse variant er precies zijn. “Sommige labo’s kunnen die varianten detecteren, andere niet. De meeste positieve stalen duiken op in Brussel, maar dat komt omdat daar de teruggekeerde reizigers worden getest.”

Door mtm
MEER OVER HET CORONAVIRUS