Sven Nys ontgoocheld dat zoon Thibau niet naar WK voor beloften mag: “Ben zeker dat hij in de top vijf had kunnen rijden”

Foto: BELGA

Geen Thibau Nys (18) straks op het WK veldrijden voor beloften in Oostende. De afscheidnemende wereldkampioen bij de junioren wordt thuisgelaten door bondscoach Sven Vanthourenhout. De ontgoocheling bij vader Sven Nys is groot. “Thibau is in uitstekende vorm. Hij had een heel goed WK kunnen rijden.”

LEES OOK. WK-selectie met één kleine verrassing: Thibau Nys maakt geen deel uit van selectie beloften

“Te onregelmatig. Iets te weinig laten zien. Ik heb op training andere jongens zien evolueren die op het WK tot iets moois in staat moeten zijn.” Bondscoach Sven Vanthourenhout gaf bij de bekendmaking zijn WK-selectie meer dan één reden waarom Thibau Nys op het WK slechts reserve is en zes andere renners in de beloftenselectie moet laten voorgaan. Puur cijfermatig presteerde Nys nochtans niet onregelmatiger dan Emiel Verstrynge, een eerstejaarsbelofte die wel met een selectie bedankt werd. Maar feit is dat Nys, die deze zomer met hoge verwachtingen de overstap van de junioren naar de beloften had gemaakt, nooit echt zijn stempel heeft kunnen drukken. Deels de schuld van de pandemie, waardoor de beloften al hun wedstrijden samen met de profs moesten afwerken en zich nauwelijks konden onderscheiden.

Maar zelfs met die wetenschap in het achterhoofd viel de jonge Nys wel heel weinig op. Een keer werd hij mooi vijfde, begin oktober in Kruibeke. Maar veelal reed hij anoniem tussen plaatsen 15 en 30. En niet zelden verscheen er DNF (did not finish) achter zijn naam. Zoals op het recente BK. “Wat niet betekent dat ik zijn ontgoocheling best kan begrijpen”, vulde Vanthourenhout aan. En die ontgoocheling ís er. Zoon en vader Nys zijn duidelijk verrast door de keuze van Vanthourenhout. “Omdat ik vind dat er vanaf de kerstperiode duidelijk wel regelmaat in zijn prestaties zat”, zegt Sven Nys, naast vader ook ploegleider van Thibau Nys bij Baloise-Trek. “Intussen waren we er ook uit waarom het soms wat minder was. Na een val kreeg Thibau altijd last van de rug. Dat is waarom hij op het BK opgaf. In Gullegem een week eerder was hij opnieuw gevallen. Maar voorts mag iedereen zijn uitslagen van Essen tot Mol nagaan: dat was niet slecht. Maar blijkbaar is het niet goed genoeg.”

Sven Nys is ervan overtuigd dat Thibau op het WK wel zijn plek verdiende. “Ik weet zeker dat hij er in de top vijf hadden kunnen eindigen”, klinkt het. “Zijn conditie wordt elke week beter. Alleen zal hij dat dus niet kunnen bewijzen.” Toch wil de familie Nys niet te veel heisa maken over de niet-selectie, benadrukt Sven. “Wat kunnen we anders dan dit accepteren? Zo denkt Thibau er zelf ook over: dan maar een weekend extra trainen en zijn krachten opsparen voor volgend jaar, als hij er hopelijk wel weer bij is op het WK.”

Ook geen Kopecky
In de andere selecties vielen minder verrassingen te noteren. Bij de vrouwen kiest Lotte Kopecky, zilver op het BK, er uiteindelijk voor om niet naar het WK te gaan. “Ze wil zich toeleggen op haar grotere doelen verderop in het seizoen: de Spelen en het WK op de weg in eigen land”, aldus Vanthourenhout.

Ook bij de mannen geen verrassingen: alle verwachte topnamen kunnen op een selectie rekenen. Daarnaast mogen ook Gianni Vermeersch en zandspecialist Daan Soete naar het WK. Als Van Aert komend weekend de Wereldbeker wint en België een negende renner mag sturen, is dat Tim Merlier. Andere gegadigden als Jens Adams en Diether Sweeck vallen uit de boot.

Door Wim Vos
AANGERADEN