OCMW-voorzitter oogst storm van kritiek na verbod reizen voor leefloners

David Larmuseau (CD&V), schepen van Sociale Zaken en Welzijn in Geraardsbergen, wil dat er een verbod komt op buitenlandse niet-essentiële reizen voor leefloners. Het levert de man onmiddellijk een storm van kritiek op.

“De bevoegde minister en de premier moeten ons de mogelijkheid geven buitenlandse niet-essentiële reizen van leefloongerechtigden te verbieden”, vindt Larmuseau. “Vandaag zien we leefloners naar het buitenland trekken en wij kunnen daar niets tegen ondernemen, ook al vormen zij bij hun terugkeer een gevaar voor onze zwakste burgers.”

Larmuseau wil daarom een reisverbod én de mogelijkheid om het leefloon te schorsen voor wie zich niet aan dat verbod houdt. “Uiteindelijk zijn dat ook de mensen die we financieel steunen vanuit de overheid, we geven hen alles. Als we hen dan nu kunnen vragen om hun reis eventjes on hold te zetten, dan denk ik dat we een stap verder zijn.”

De reacties zijn niet mals voor het voorstel. Verschillende politici wijzen Larmuseau terecht. “Onverdedigbaar”, sneert Vlaams Parlementslid Jeremie Van Eeckhout (Groen). “Ik pas voor coronabeleid gebaseerd op economische klasse.”

Door jlg, agy
MEER OVER HET CORONAVIRUS