N-VA heeft vragen bij voorstel om kinderen zelf naar de rechtbank te laten gaan

Kristien Van Vaerenbergh. ©  BELGA

Bron: BELGA

N-VA waarschuwt voor de gevolgen van een wetsvoorstel van DéFI om het persoonlijk contact voor broers en zussen in te schrijven in het Burgerlijk Wetboek. Zo heeft Kristien Van Vaerenbergh vragen bij de mogelijkheid voor kinderen om naar de rechtbank te stappen om hun recht af te dwingen.

Vlaams parlementslid Lorin Parys zei dat het in theorie mooi is dat broers en zussen samen geplaatst moeten worden, maar vreest dat daardoor net minder kinderen een pleeggezin zullen vinden, dat meerder kinderen wil opvangen. Kamerlid Kristien Vanvaerenbergh waarschuwt dan weer tegen de invoering van het recht voor kinderen om vanaf 12 jaar naar de rechtbank te kunnen gaan om hun recht af te dwingen. “Dit aspect van het voorstel is onvoldoende besproken in de Kamer. Kunnen kinderen die langetermijngevolgen voldoende inschatten? Experts vrezen bovendien dat deze kinderen, die vaak al heel wat hebben meegemaakt, daardoor in nog conflictueuzere situaties terechtkomen”, vreest ze. “Onze maatschappij evolueert steeds naar meer minnelijke oplossingen en minder gerechtelijke procedures, maar voor kwetsbare kinderen zouden we dan de omgekeerde weg opgaan.”

Het voorstel werd woensdag in de Kamercommissie Justitie behandeld, maar N-VA vroeg een tweede lezing, zodat de finale stemming in commissie nog niet plaatsvond.

LEES OOK. Wetsvoorstel wil dat broers en zussen niet meer gescheiden worden in pleeggezinnen: “Mooi in theorie, maar...” (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten