Aantal meldingen bij CERT.be over cybercriminaliteit fors gestegen

Bron © BELGA

Foto: rr

CERT.be, het federale Cyber Emergency Response Team, heeft vorig jaar 7.433 meldingen ontvangen. Dat is een stijging van maar liefst 66 procent ten opzichte van 2019, toen het om 4.484 meldingen ging. De meeste meldingen gaan over phishing en fraude, ransomware en computervirussen.

CERT.be ontvangt verschillende soorten meldingen: van gevonden kwetsbaarheden en kleine cyberincidenten zoals phishing tot meldingen van grote(re) cyberaanvallen met vraag tot bijstand van CERT.be. Meldingen komen niet enkel van slachtoffers. Incidenten kunnen ook gemeld worden met vraag tot advies, zonder dat er (financiële) schade geleden werd.

Het aantal meldingen aan CERT.be geeft geen volledig beeld van het totale aantal cyberincidenten in België, benadrukt woordvoerder Andries Bomans van het Centrum voor Cybersecurity (CCB), waarvan het CERT een onderdeel is. “Dat aantal is vele malen hoger: bedrijven of particulieren melden zelden wanneer ze slachtoffer waren van een cyberincident en dienen niet altijd klacht in bij de politie. Bovendien zou het kunnen dat CERT.be bekender wordt, waardoor er meer meldingen zijn.”

Meldingen van phishing ontvangt het CCB ook via verdacht@safeonweb.be. Vorig jaar stuurden internetgebruikers meer dan 3,2 miljoen verdachte berichten naar dat e-mailadres. Dat zijn er meer dan 8.800 per dag en bijna een verdubbeling van het aantal berichten in 2019 (1,7 miljoen). “Op die manier konden we bijna 670.000 frauduleuze links (phishing, valse webshops, oplichting...) laten blokkeren.”

AANGERADEN