Vaccinatiestop in ziekenhuizen zet kwaad bloed: “Hoe gaan ministers dit uitgelegd krijgen aan mensen in frontlinie?”

 

 ©  gva

De vaccinaties in de Vlaamse ziekenhuizen waren nog niet goed opgestart, of ze moeten al worden stopgezet. Pfizer/BioNTech kan de komende twee weken geen leveringszekerheid bieden. “Ik vraag me af hoe de ministers dit nog gaan uitgelegd krijgen aan de mensen die al bijna een jaar in de frontlinie staan”, zegt een duidelijk geëmotioneerde Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro.

Kristof Simoens, Thierry Goeman, LLABron: BELGA

“Ja, we weten dat we nog een lange weg te gaan hebben. En, ja, we beseffen beter dan wie ook dat het met ups en downs zal gaan. Maar dit krijg je toch gewoon niet meer uitgelegd.” Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van het land, begrijpt het niet meer: “Eerst kwam er groen licht om 35.000 vaccins te geven aan ziekenhuismensen, dan kwam er het bericht van de productievertraging bij Pfizer, dan klonk het dat de schade beperkt werd tot 7.000 inentingen minder. En deze namiddag kregen we van het Agentschap Zorg en Gezondheid te horen dat nog enkel die vaccins die al uit de diepvriezer zijn gehaald, nog mogen worden toegediend. Daarna stopt het. Want Pfizer kan de komende twee weken de leveringen niet garanderen en dus moeten de resterende vaccins voorbehouden worden voor de mensen die hun tweede prik moeten krijgen.”

LEES OOK. “Alles tot in de puntjes gepland”, maar Pfizer gooit roet in het eten: personeel van Limburgse ziekenhuizen dan toch nog niet gevaccineerd (+)

“Hallucinant”

De vaccinaties van personeel van Vlaamse ziekenhuizen worden dus on hold gezet. “Hallucinant”, zegt Margot Cloet. Ik vraag me af hoe de ministers dit nog gaan uitgelegd krijgen aan de mensen die al bijna een jaar in de frontlinie staan. Dit getuigt écht van bijzonder weinig respect en je voelt de woede zo toenemen.”

Zorgnet-Icuro vraagt met aandrang dat zowel Pfizer als het beleid eindelijk werk maken van een heldere en transparante communicatie. “Zodat geweten is hoeveel vaccins er geleverd zijn, hoeveel er l zijn toegediend en hoeveel er nog in de diepvriezers zitten, wanneer er opnieuw geleverd worden en hoeveel. Alleen zo kan je een deugdelijke planning opstellen. Maar bovenal vraag ik dat er behoedzamer en realistischer wordt gecommuniceerd in plaats van op basis van beloften. Kondig zoiets pas aan als je 500 procent zekerheid hebt. Want dit is niet alleen bijzonder verwarrend, het is ook bijzonder frustrerend en demotiverend.”

Woensdag spoedoverleg

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft dinsdagavond spoedoverleg gehouden met de Taskforce Vaccinatie en wacht op nieuws van Pfizer zelf.

“Er is bevestigd dat er volgende week minder vaccins geleverd worden, het precieze aantal dat onze ziekenhuizen mogen verwachten, wordt de komende uren pas duidelijk. Ook voor de volgende weken is de aangekondigde leverzekerheid van Pfizer niet meer gegarandeerd en vallen verminderingen van de voorziene aantallen te verwachten. Dit moet wel nog bevestigd worden door Pfizer aan het FAGG”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid moet daarom de voorziene planning opnieuw en helemaal herbekijken maar wil de geplande vaccinaties de komende weken in de woonzorgcentra maximaal garanderen.

“Omdat we nog geen zicht hebben op wat de komende weken brengt, hebben we de hub-ziekenhuizen die deze week al gestart zijn of gingen starten met vaccinatie, moeten vragen om hun vaccinaties nog uit te stellen. Morgen is nieuw overleg gepland”, zegt Moonens.

Pfizer zegt dat er zich wel meer schommelingen in de leveringen kunnen voordoen. “Er zouden in de toekomst meer fluctuaties kunnen zijn, ook in positieve zin. Het zijn uitzonderlijke tijden. Pfizer werkt hard om dit jaar meer doses te leveren dan de oorspronkelijk voorspelde 1,3 miljard en beoogt 2 miljard doses in 2021. Dit is de reden waarom we bezig zijn met het opschalen van de productieactiviteiten”, klinkt het in een mededeling. “Dit stelt ons in staat om nieuwe aanvragen uit de EU en andere landen op te vangen en maakt het mogelijk om vanaf het tweede kwartaal van 2021 meer doses te leveren dan gepland.”

Pfizer benadrukt dat “de toewijzing van doses aan België en andere EU-landen het met de Europese Commissie overeengekomen billijkheidsprincipe respecteert”.

Nu in het nieuws