Biden houdt herdenking voor ruim 400.000 coronaslachtoffers

Bron © BELGA

Foto: AFP

President-elect Joe Biden heeft dinsdag een eerbetoon gehouden voor de ruim 400.000 Amerikanen die gestorven zijn aan Covid-19. Hij deed dat tijdens een korte ceremonie aan het Lincoln Memorial na zijn aankomst in Washington D.C., waar hij woensdag de eed zal afleggen als de 46ste president van de Verenigde Staten.

“Om te genezen moeten we onthouden”, zei Biden. “Het is soms moeilijk om te herinneren, maar het is op die manier dat we kunnen genezen. Het is belangrijk om dat te doen als een natie. En daarom zijn we hier vandaag, tussen zonsondergang en schemer, om licht te schijnen in de duisternis, langs de heilige reflection pool.”

“We hebben al maanden alleen gerouwd. Vanavond rouwen we samen en beginnen we te genezen”, zei toekomstig vicepresident Kamala Harris. Ze hintte daarmee naar de manier waarop Donald Trump het coronavirus vaak minimaliseerde. “We zijn misschien wel fysiek van elkaar verwijderd, maar het Amerikaanse volk is op een geestelijk niveau verenigd. En mijn blijvende hoop, mijn blijvend gebed, is dat we uit deze beproeving komen met een nieuwe wijsheid om simpele momenten te koesteren, ons nieuwe mogelijkheden voor te stellen en ons hart gewoon een klein beetje meer voor elkaar te openen.”

Biden bedankte ook het verplegend personeel. “Als er engelen in de hemel zijn, zijn ze allemaal verplegers.”

Rond de Reflection Pool en de National Mall, de laan die het Lincoln Memorial, het Washington Monument en het Capitool verbindt, werden symbolisch 400 lichtjes neergezet als eerbetoon voor de coronaslachtoffers. Ook doorheen de rest van het land werden lichtjes aangestoken aan publieke gebouwen. Volgens de Johns Hopkins-universiteit stierven in de VS al 401.174 mensen aan Covid-19 en raakten al 24 miljoen mensen besmet met het virus.

“Beau had president moeten zijn”

Biden houdt herdenking voor ruim 400.000 coronaslachtoffers
Foto: AP

Eerder op de dag gaf Biden ook al een emotionele toespraak in zijn thuisstaat Delaware. Hij deed dat aan een gebouw dat vernoemd is naar zijn overleden zoon Beau, die in 2015 stierf aan kanker. “Ik heb maar van één ding spijt, dat hij hier niet is”, zei Biden. “We hadden hem moeten kunnen verkiezen als president.” Hij gaf ook aan dat hij Delaware, de staat die hij drie decennia lang vertegenwoordigde in de Senaat, voor altijd in zijn hart zal dragen. “Het is heel persoonlijk voor ons dat onze volgende reis naar Washington hier begint.”

Woensdag om 12.00 uur (18.00 Belgische tijd) legt Joe Biden de eed af aan het Capitool. De eedaflegging gebeurt onder strenge veiligheidsmaatregelen, nadat Trump-aanhangers op 6 januari het Capitool bestormden toen daar Bidens overwinning officieel werd goedgekeurd.

AANGERADEN